Ηλεκτρονική Έκδοση

Με δυνατότητα οκτώ πυρηνικών κεφαλών

Ρωσία: Δοκιμή πυραύλου Μπουλάβα

Σε επιτυχημένη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Μπουλάβα προχώρησαν την Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο πυραυλικές δοκιμές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πύραυλος Μπουλάβα («Ρόπαλο», κωδικός SS-NX-30 κατά ΗΠΑ) έχει υποβληθεί σε πολυάριθμες δοκιμές. Από το 2005 έχουν καταγραφεί συνολικά 19, τουλάχιστον οι 8 από τις οποίες απέτυχαν.
 
Η ανάπτυξη του βαλλιστικού αυτού διηπειρωτικού πυραύλου, μήκους 12 μέτρων και βεληνεκούς 8.000 χλμ., έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στην κατασκευή του. 
 
Ο Μπουλάβα κατά τους σχεδιασμούς του ρωσικού επιτελείου θα καταστεί ο ακρογωνιαίος λίθος του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για έναν πυρηνικό πύραυλο ικανό να φέρει οκτώ πυρηνικές κεφαλές.
 
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ιγκόρ Κονατσένκοφ ανέφερε ότι ο πύραυλος «εκτοξεύθηκε από το υποβρύχιο Vladimir Monomakh στη Λευκή Θάλασσα», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Για το ίδιο θέμα
Η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία