Έντυπη Έκδοση

Κυβερνητικοί βουλευτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Σε αναμμένα κάρβουνα θα βρίσκεται η κυβέρνηση μέχρι να ψηφιστεί σήμερα το μεσημέρι η νέα ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ. Στα δύο κομματικά επιτελεία (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) επικρατεί αναταραχή διότι ήδη από χθες, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή, ο Νίκος Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής (πρωτοπαλίκαρο του Ανδρέα Λοβέρδου) Χρήστος Αηδόνης κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

Ο Ν. Σηφουνάκης Ο Ν. Σηφουνάκης Περαιτέρω ανησυχία προκάλεσε και η ανάρτηση στο Διαδίκτυο δήλωσης του βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος, αν και δεν απείλησε με καταψήφιση, έκανε λόγο για «αυτογκόλ» κατά της κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αλλαγές. Ο Λ. Αυγενάκης αντικαταστάθηκε όπως και ο κ. Σηφουνάκης.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν υπάρξει νέα κρούσματα «απείθειας». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αντικαταστάσεις των «ανταρτών» βουλευτών ώστε να αποφευχθεί το «ρήγμα». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωναν ότι η πρακτική αυτή θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Νίκου Σηφουνάκη (με τη συγκατάθεσή του βέβαια) στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία επί της διατάξεως. Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση δεν φάνηκε ότι είναι διατεθειμένος να κόψει το σκοινί. Αποδέχθηκε με λίγα λόγια ότι το κόμμα του διαθέτει το προνόμιο αντικατάστασής του με συνάδελφό του.

Την ίδια στιγμή ο Γκίκας Χαρδούβελης, παρά τις πιέσεις των κυβερνητικών βουλευτών, δεν φάνηκε διατεθειμένος να κάνει πίσω. Σε σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή φάνηκε να κατανοεί τις δυσκολίες των βουλευτών. Ωστόσο, δεν άφησε περιθώρια αλλαγών. «Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες των βουλευτών της συμπολίτευσης και σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν εδώ τις αγωνίες των πολιτών», είπε. Υπονόησε όμως σαφώς ότι το διακύβευμα είναι να συνεχιστεί ο ίδιος «οδικός άξονας» διότι «τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος, και αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ο ρόλος μας είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και να κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα μας».

Ο ίδιος απέρριψε την παροχολογία και το λαϊκισμό και δεσμεύτηκε ότι όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη τόσο μικρότερη και δικαιότερη θα είναι η φοροεπιβάρυνση. «Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι λιγότεροι φόροι, υψηλότερη ανάπτυξη, περισσότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Χρήστος Αηδόνης στην τοποθέτησή του είχε δηλώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ εξυπηρετεί έναν εξωφρενικό στόχο που θα δημιουργήσει κόστος δυσβάσταχτο για το λαό. Οσο για τον Νίκο Σηφουνάκη, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει «σε αλλαγές που δεν λύνουν το προβλήμα και εν τέλει δημιουργούν -και δικαίως- ένα αίσθημα εμπαιγμού σε χιλιάδες φορολογουμένους».

Κριτική επεφύλαξαν στην κυβέρνηση (χωρίς όμως διάθεση δυσάρεστων εκπλήξεων) και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας ζήτησε από τον υπουργό να τολμήσει και να εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και άλλες περιοχές πλην των υφισταμένων (Κεφαλονιά, Φωκίδα, Φθιώτιδα) που έχουν πληγεί από σεισμούς, ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) απεφάνθη ότι ο φόρος δεν είναι ούτε δίκαιος ούτε αναπτυξιακός.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. πάντως αν και οι δηλώσεις δυσαρέσκειας συνεχίστηκαν χθες (Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αννα Καραμανλή, Κώστας Τζαβάρας), δεν αναμένονται εκπλήξεις σήμερα, καθώς άλλωστε θα ήταν δύσκολο να δικαιολογήσουν γιατί ψήφισαν το φόρο αλλά καταψηφίζουν τις διορθώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν να ζητούν περαιτέρω ελαφρύνσεις στο μέλλον.

Σύσσωμη κατά της τροπολογίας ήταν η αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κάλεσε την κυβέρνηση να φορολογήσει τον πλούτο και όχι την κατοχή ακινήτων. «Εμείς λέμε να γίνει κίνημα και να ανατρέψει τον ΕΝΦΙΑ και όλες τις φορομπηκτικές πολιτικές» προχώρησε ένα βήμα περισσότερο ο Δημήτρης Στρατούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Πρόκειται για ένα φόρο άδικο, χωρίς ισχυρή προοδευτικότητα, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς μέριμνα για όσους ζουν κάτω από το όριο φτώχειας», δήλωσε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). Για φόρο αντιλαϊκό με χαρακτήρα φοροεισπρακτικό σε βάρος των λαϊκών κυρίως στρωμάτων, έκανε λόγο και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Εφορία και φορολογική πολιτική
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική