Έντυπη Έκδοση

Ελεύθερος και ο Ι. Διώτης

Ακολουθώντας το διάδοχό του στο ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρη, ο πρώην επικεφαλής του σώματος και δικαστικός λειτουργός, Ιω. Διώτης, αφέθηκε κι αυτός ελεύθερος, δίχως να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος αναφορικά με την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Κατά την περίπου τετράωρη απολογία του, ο Ιω. Διώτης επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει και ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων την τρίτη και τελευταία φορά που έδωσε εξηγήσεις ως ύποπτος, όταν πια είχε εντοπιστεί και η ύπαρξη δεύτερου στικ usb, στο οποίο είχε μετεγγραφεί η λίστα Λαγκάρντ των περίπου 2.000 καταθετών της HSBC Γενεύης. Επί της ουσίας, έστρεψε ξανά τα «βέλη» του προς τους πολιτικούς του προϊσταμένους, υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου (που αντιμετωπίζει κακουργηματικά αδικήματα) και Ευάγ. Βενιζέλο.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αντιμέτωπος με τα αδικήματα της απιστίας κατά του Δημοσίου και της υπεξαγωγής εγγράφου, αρνήθηκε κάθε κατηγορία που του αποδίδεται, ισχυριζόμενος ότι η λίστα δεν μπορούσε να ελεγχθεί ποινικά, καθώς και πως «με το σβήσιμο της μίας κόπιας τίποτε δεν χάθηκε και τίποτε δεν καταστράφηκε».

Το υπόμνημα

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα που κατέθεσε στους ανακριτές Διαφθοράς, οι οποίοι χειρίζονται την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

* Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μού έστειλε εντελώς ατύπως ένα «στικάκι» με την υποτιθέμενη λίστα Ελλήνων καταθετών στη Γενεύη και με δεδομένο ότι αυτή ήταν προϊόν υποκλοπής από μέρους κάποιου άπιστου και αργυρώνητου υπαλλήλου στη συνέχεια δε και παρέμβασης των μυστικών υπηρεσιών διατύπωσα την άποψη ότι η λίστα αυτή δεν ήταν αποδεικτικά αξιοποίησιμη.

* Δεν στερείται ασφαλώς σημασίας και το γεγονός ότι ο τότε ΥΠ.ΟΙΚ, Ευάγ. Βενιζέλος, στον οποίο παρέδωσα το στικάκι με κάποιες ενδεικτικές εκτυπώσεις, διακεκριμένος συνταγματολόγος ο ίδιος, συμφώνησε αμέσως μαζί μου για την ύπαρξη εν προκειμένω αποδεικτικής απαγόρευσης.

* Καμία «καταστροφή» εγγράφου δεν έλαβε χώρα στην υπό κρίση περίπτωση. Την επίμαχη λίστα («στικάκι») που μου παραδόθηκε, η οποία ήταν προδήλως και η ίδια προϊόν ηλεκτρονικής αναπαραγωγής, την αναπαρήγαγα και το νεοπαραχθέν αντίτυπό της παρέδωσα στο νέο υπουργό κ. Βενιζέλο, διέγραψα το άλλο αντίτυπο που είχα στα χέρια μου, μη έχοντας κανένα λόγο να διατηρώ στην κατοχή μου απαγορευμένο και άχρηστο αντικείμενο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΔΟΕ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Λίστα Λαγκάρντ