Έντυπη Έκδοση

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Ξορκίζουν την παροχολογία

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνουν από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, εξετάζονται το απόγευμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και ενώ από ολόκληρο το κομματικό φάσμα προτάσσεται η ανάγκη να κυριαρχήσει ο ρεαλισμός, με στόχο να αποφευχθούν κενές ανακοινώσεις και υποσχέσεις παροχών χωρίς αντίκρισμα.

Ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο SNBC προέταξε  τη διαγραφή μέρους  του χρέους Ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο SNBC προέταξε τη διαγραφή μέρους του χρέους Σε αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν όλες οι τοποθετήσεις στελεχών, από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που ξόρκισε την παροχολογία, και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που επεσήμανε κινδύνους από μαξιμαλισμούς, έως τον Πάνο Σκουρλέτη, που χθες αναφέρθηκε στη φιλοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει την κακή παράδοση των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων των τελευταίων ετών. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για τα μέτρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα γνωστοποιήσει σε μερικά 24ωρα, τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε ένα εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό πρόγραμμα κοστολογημένο», προσθέτοντας ότι ο «κόσμος έχει χορτάσει από ψέματα» (real fm).

Ακρογωνιαία προϋπόθεση πάντως, για την εφαρμογή ενός φιλολαϊκού προγράμματος εξόδου από τη λιτότητα, αποτελεί η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, γεγονός που ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο SNBC. «Η πρώτη μας ενέργεια ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, όταν έρθει σύντομα αυτή η ώρα, θα είναι να διαπραγματευτούμε σκληρά και από την αρχή το χρέος, με ένα στόχο που θα είναι κοινά βιώσιμος και άρα χωρίς τις συνταγές της "καταστρόικας"», είπε ο κ. Τσίπρας και στη συνέχεια περιέγραψε το γιατί η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Τι νόημα έχει να δημιουργείται πλεόνασμα, όταν αυτό είναι αποτέλεσμα τεράστιων περικοπών, ανεργίας και κατακόρυφης κοινωνικής πτώχευσης; Η δική μας απάντηση θα είναι να ενισχύσουμε τη ζήτηση, να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, να έχουμε μια πιο δραστήρια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -με δυνατότητα για "ποσοτική χαλάρωση"-, γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει, και πρέπει να σταματήσει, η λιτότητα. Αλλωστε σε τέτοιες συνθήκες, ανάλογες του δράματος της δεκαετίας του 1930, απλές κεϊνσιανές κινήσεις μπορεί να έχουν επαναστατικά, τελικά, αποτελέσματα. Να γιατί ζητάμε κάτι που έχει ξαναδοκιμασθεί, όπως η Σύνοδος του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος» σημείωσε.

Τρία σημεία

Σχετικά με τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, τρία είναι τα σημεία τα οποία παραμένουν ακόμη υπό διαπραγμάτευση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των μέτρων που ήδη έχουν γίνει γνωστά από τον πρόεδρο του κόμματος και τον Γιάννη Δραγασάκη τις προηγούμενες μέρες (επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δημιουργία 300 χιλιάδων θέσεων εργασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανέργους και ανασφάλιστους). Το πρώτο αφορά αν ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την άμεση επαναφορά της 13ης και τη σταδιακή της 14ης καταβολής όσον αφορά τις κατώτατες συντάξεις. Το δεύτερο αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και τον τρόπο που θα γίνει, καθώς η αριστερή πτέρυγα διαφωνεί με τη συγκρότηση ενός ενδιάμεσου φορέα που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα δάνεια, με το σκεπτικό ότι θα είναι περιττός ο φορέας, καθώς οι τράπεζες θα έχουν περάσει υπό δημόσιο έλεγχο και ως εκ τούτου η καθεμία θα διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνειά της. Το τρίτο, αν εκτός της αύξησης του επιδόματος ανεργίας παραταθεί η χορήγησή του ή μέρους αυτού για ακόμη ένα χρόνο, με δεδομένα τα οξύτατα προβλήματα των 1,5 εκατ. ανέργων.

Τρίτο Μνημόνιο

Ταυτόχρονα, στον ΣΥΡΙΖΑ τα δημοσιεύματα από διεθνή ΜΜΕ, όπως της «Deutsche Welle» και του Bloomberg, ερμηνεύονται ως πλήρης επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι έπεται τρίτο Μνημόνιο, που θα κρυφτεί επικοινωνιακά σε μια άλλη ονομασία. Μιλώντας γι' αυτές τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών «κάρφωσαν» την κυβέρνηση, διαψεύδοντας την προπαγάνδα για το δήθεν τέλος του Μνημονίου. «Αυτό που ισχύει και καλλιεργείται με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στο παρασκήνιο είναι ότι ετοιμάζεται νέο δάνειο για να καλύψει και το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 και φυσικά νέο Μνημόνιο, που θα "βαφτιστεί" αλλιώς. Το μόνο που ενδιαφέρει κυβέρνηση και δανειστές είναι η αλλαγή της συσκευασίας και να αλλάξει και το σχήμα της τρόικας, παραμένοντας όμως η αυστηρή επιτήρηση, ενδεχομένως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
ΣΥΡΙΖΑ