Έντυπη Έκδοση

Πάταξη φοροδιαφυγής, μείωση φόρων

Η φοροδιαφυγή είναι αρρώστια που εμποδίζει τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση της ανάπτυξης

Μια από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και τα αβάσταχτα χρέη εντοπίζεται στη διαφθορά, τα οικονομικά σκάνδαλα, το νοσηρό κομματισμό και τη γενικευμένη φοροδιαφυγή. Και μια από τις αιτίες που καθήλωσαν, σήμερα, την πραγματική οικονομία, στέγνωσαν την αγορά και σακάτεψαν την κοινωνία είναι η δραματική αύξηση των φόρων.

 Το ένα έφερε το άλλο. Και τα δύο μαζί προκαλούν οργή, απογοήτευση των πολλών και εμφανείς πολιτικές παρενέργειες. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι μαίνονται ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ο πρωθυπουργός έβαλε στα προτάγματα της πολιτικής του τη μείωση των φόρων.

Για να φτάσουμε, ωστόσο, σε δραστική μείωση των συντελεστών φορολόγησης, χρειάζεται μια βασική και απαραίτητη προϋπόθεση. Να μεγαλώσει η φορολογητέα ύλη, έτσι ώστε με χαμηλότερα ποσοστά φόρων να διασφαλίζονται τα ίδια ή και περισσότερα έσοδα. Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να μεγαλώσει η πίτα. Να υπάρξει, δηλαδή, μεγέθυνση της οικονομίας, άνοδος του ΑΕΠ, σημαντική ανάπτυξη. Που προφανώς δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη και σίγουρα δυσκολεύεται από την άγρια φορολογία. Ο άλλος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με πάταξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της μαύρης αγοράς εργασίας. Που σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ στο παρελθόν.

Δεν αρκεί, λοιπόν, να λέμε πως χρειαζόμαστε και απαιτούμε μείωση των φόρων. Πολίτες και πολιτικοί, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, οφείλουμε να συμπράξουμε ενεργά σ' αυτά που θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε. Είναι, πρώτ' απ' όλα, επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν με μέσα, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Δεν μπορεί να διαπιστώνεται πως υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν σχεδόν καμιά απόδειξη και να μη δημιουργείται γύρω τους ασφυκτικός κλοιός. Ούτε να παραμένουν περιστασιακοί ή σχεδόν μηδενικοί οι σχετικοί έλεγχοι. Ούτε να σέρνεται με ρυθμούς τού χτες η διαλεύκανση μεγάλων και ηχηρών υποθέσεων του παρελθόντος. Τα βήματα που έγιναν τον τελευταίο καιρό είναι ανάγκη να συνεχιστούν ακόμη πιο γρήγορα. Ετσι, ώστε να υπάρξει όχι μόνο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και ισχυρός συμβολισμός.

Δεν αρκεί, όμως, ούτε κι αυτό. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό πως στα χρόνια που πέρασαν αναπτύχθηκαν νοσηρές αντιλήψεις, συναλλαγές μεταξύ ελεγχόντων και ελεγχομένων και μια σαπίλα που απλωνόταν ανεξέλεγκτα. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να εμπεδωθεί ταυτόχρονα στην κοινωνία μια νέα και υγιής αντίληψη. Οτι δεν είναι μαγκιά η φοροκλοπή, με την είσπραξη φόρων και τη μη απόδοσή τους στο κράτος. Ούτε η παροχή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς αποδείξεις και τιμολόγια. Ούτε η βιομηχανία των πλαστών τιμολογίων. Ούτε το παραεμπόριο που πλήττει συνάμα την υγιή εμπορική δραστηριότητα. Ούτε το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, ποτών και τσιγάρων. Ούτε η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Δεν είναι δικαιολογία φοροδιαφυγής ο ισχυρισμός πως δεν μπορείς να είσαι εντάξει απέναντι σε ένα κράτος που δεν αποδίδει αυτά που οφείλει. Ούτε η επίκληση πως δεν έχεις τις υπηρεσίες που υποχρεούται να παρέχει. Ούτε η καταγγελία πως χρειάζεται λάδωμα ο μηχανοδηγός για να κινηθεί η μηχανή. Η φοροδιαφυγή, ιδίως στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, δεν είναι απλά και μόνο μια συνήθης παρανομία. Είναι αρρώστια που εμποδίζει τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Είναι έγκλημα απέναντι στον άνθρωπο δίπλα μας. Είναι κατ' εξοχήν αντικοινωνική συμπεριφορά. Και για όλα αυτά υπόλογοι δεν είναι μόνο οι δράστες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Γνώμες/Απόψεις