Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ

Ειδικό καθεστώς και όχι απόσχιση

Την αναγνώριση «ειδικού καθεστώτος» σε ορισμένες περιοχές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, διευκρινίζοντας ότι ουδεμία πρόθεση υπάρχει από την ουκρανική πλευρά να αναγνωρίσει την απόσχιση των ανατολικών επαρχιών, οι οποίες θα παραμείνουν στην Ουκρανία.

Ικανοποιημένος ο πρόεδρος Ποροσένκο από την πορεία της εκεχειρίας Ικανοποιημένος ο πρόεδρος Ποροσένκο από την πορεία της εκεχειρίας Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής «πορεία» της εκεχειρίας, την οποία παρακωλύουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, κάποιες φορές «τρομοκράτες» αλλά εξέφρασε την ελπίδα του για την επιτυχή της έκβαση και τόνισε ότι η Ρωσία έχει αποσύρει το 70% των στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν περάσει τα σύνορα.

Ο Αντρέι Πούργκιν, αντιπροέδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε αμέσως μετά ότι από την πλευρά των φιλορώσων αυτονομιστών δεν υπάρχει ουδεμία διάθεση για παραμονή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις

Ενώ αναμένονται (ακόμα) οι ανακοινώσεις της Ε.Ε. όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία αλλά και για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτή. Μιλώντας χθες στην Μπούντεστανγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ζήτησε να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, την ώρα που ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, πρότεινε ως λύση την αναβολή, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην εκεχειρία, και η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ, εξηγούσε ότι η Ουάσιγκτον θα αποφανθεί επί των κυρώσεων ανάλογα με όσα συμβούν τις επόμενες μέρες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι χρησιμοποίησαν την κρίση στην Ουκρανία για να «νεκραναστήσουν» το ΝΑΤΟ. Υπέγραψε επίσης ένα διάταγμα με το οποίο αναλαμβάνει προσωπικά την ηγεσία μιας επιτροπής που επιβλέπει την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να μειώσει την εξάρτηση σε υλικά και εξοπλισμό από χώρες που επέβαλαν -ή θα επιβάλουν- κυρώσεις.

Ο ρωσικός μεγα-πύραυλος Μπουλάβα, που φέρει οκτώ πυρηνικές κεφαλές και δοκιμάστηκε χθες με επιτυχία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, είναι ένα μόνο από τα ισχυρά «χαρτιά» του ρωσικού οπλοστασίου. Οι ρωσικές αρχές θα πραγματοποιήσουν άλλες δύο δοκιμές τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Η Πολωνία κατηγορεί στο μεταξύ τη Ρωσία για μειωμένες κατά 24% παραδόσεις φυσικού αερίου τις τελευταίες μέρες, επιλογή που ο επικεφαλής της ουκρανικής μονοπωλιακής εταιρείας «Ukrtansgaz» εκτιμά ότι είχε ως στόχο την Ουκρανία, στην οποία επιστρέφει μέρος της διανεμηθείσας ποσότητας. Η ρωσική «Gazprom» αρνήθηκε τις κατηγορίες και απάντησε πως η διανομή γίνεται ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες για εξαγωγή.

(Πηγές: Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ρωσία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις