Έντυπη Έκδοση

Πράσινο φως από Ομπάμα για ολομέτωπη επίθεση στους τζιχαντιστές

Στην επέκταση της αεροπορικής εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και στην πολλαπλή ενίσχυση του ιρακινού στρατού προσανατολίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα τα ξημερώματα τη στρατηγική της διεθνούς συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Επικαλούμενες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι εφημερίδες «New York Times» και «Washington Post» αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να χτυπήσει τις στρατηγικές θέσεις του ΙΚ παντού, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Ενδεικτική της αποφασιστικότητας του Μπαράκ Ομπάμα είναι η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία «ο πρόεδρος επεσήμανε στην ηγεσία του Κογκρέσου ότι έχει την εξουσία και τη δικαιοδοσία να αναλάβει δράση εναντίον του ΙΚ» και κατά συνέπεια δεν θα ζητήσει την έγκριση του σχετικού σχεδίου από το Κογκρέσο.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι πραγματοποιούσε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη σε ένδειξη στήριξης της νέας ιρακινής κυβέρνησης του Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι. Ο κ. Κέρι δήλωσε πεπεισμένος ότι η διεθνής συμμαχία κατά του ΙΚ «θα εξαλείψει την απειλή στο Ιράκ, στην περιοχή και στον κόσμο», ενώ ανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής κατά των τζιχαντιστών ο ιρακινός στρατός «θα ανασυσταθεί και θα εκπαιδευτεί» με τη βοήθεια όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών της συμμαχίας. Από την πλευρά του ο αλ-Αμπάντι δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τον «καρκίνο» του ΙΚ αλλά ζήτησε τη συνδρομή και την προστασία της διεθνούς κοινότητας από την τρομοκρατική οργάνωση. Η επίσκεψη του κ. Κέρι στη Βαγδάτη σημαδεύτηκε από διπλή βομβιστική επίθεση σε σιιτική συνοικία της πρωτεύουσας με 19 νεκρούς και 52 τραυματίες, εξέλιξη ενδεικτική των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ιρακινή κυβέρνηση.

Στην Τζέντα ο Κέρι

Μετά την ομιλία Ομπάμα, με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα αποτελέσματα της συνάντησης της Τζέντας όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των έξι μοναρχιών του Κόλπου καθώς και με εκπροσώπους του Ιράκ, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας με στόχο την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης στη μάχη κατά του ΙΚ. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν ειδικότερα την υποστήριξη των χωρών του Κόλπου οι οποίες, μετά τις κατηγορίες εναντίον τους για χρηματοδότηση εξτρεμιστικών ομάδων, δείχνουν να βλέπουν υπό άλλο πρίσμα την απειλή οργανώσεων όπως το ΙΚ για τη δική τους σταθερότητα. Ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών δείχνει έτοιμη να αναλάβει και η Γαλλία, η οποία δήλωσε χθες ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Υπέρ της διεθνούς συμμαχίας τάχθηκε και το Ισραήλ, που δεν κρύβει ωστόσο την ανησυχία του για το ενδεχόμενο προσέγγισης ΗΠΑ-Ιράν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κοινού εχθρού.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις