Έντυπη Έκδοση

Σκοτσέζικο ντους ώς την κάλπη

«Συντετριμμένος» δήλωσε ότι θα αισθανθεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε περίπτωση που η Σκοτία επιλέξει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία, στο επικείμενο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου. Αμέσως μόλις οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι το «ναι» στην ανεξαρτησία πήρε το προβάδισμα με ποσοστό 51%, έσπευσε στη Σκοτία σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει τη «διάλυση αυτής της οικογένειας των εθνών».

Θα μπορούσε να είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον ο αναβάτης του αλόγου;... Θα μπορούσε να είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον ο αναβάτης του αλόγου;... Ο Ντέιβιντ Κάμερον, με τον ηγέτη των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ και τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ μετέβησαν χθες στη Σκοτία και -παρ' ότι δεν δέχθηκαν να κάνουν κοινή εμφάνιση- συμφώνησαν να «αγωνισθούν για την ίδια υπόθεση, ο καθένας από τη δική του πλευρά». Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Κάμερον τόνισε ότι «ορισμένοι το αντιμετωπίζουν σαν τις βουλευτικές εκλογές: παίρνεις μια απόφαση και πέντε χρόνια αργότερα μπορεί να αλλάξεις γνώμη», ωστόσο κατέληξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά στον επόμενο αιώνα.

Της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού είχε προηγηθεί η δημοσίευση ενός άρθρου του στην αγγλική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», στο οποίο επικαλέστηκε τόσο το συναίσθημα όσο και το βρετανικό κύρος. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Συνεπώς, ας μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία στους Σκοτσέζους: θέλουμε απελπισμένα να μείνετε, δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια των εθνών», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, θα είναι για πάντα. Ωστόσο, όταν βρέθηκε στην περιοχή δεν δίστασε να αλλάξει προσέγγιση, προειδοποιώντας ότι νομισματική ένωση με μία ανεξάρτητη Σκοτία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και τονίζοντας πως σε περίπτωση απόσχισης, το Λονδίνο δεν πρόκειται να μοιραστεί μαζί τους τη στερλίνα.

Αν και το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον δεν είναι δημοφιλές στη Σκοτία -κατέχει μόνο μία από τις 59 έδρες του Κοινοβουλίου του Εδιμβούργου- δήλωσε ότι «ενδιαφέρομαι περισσότερο για τη χώρα μου, παρά για το κόμμα μου». Πάντως, σύμφωνα με κάποια μέσα ενημέρωσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να υποχρεωθεί από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του σε παραίτηση, αν δεν καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση. ΕΡΑΣΜΙΑ ΣΦΑΕΛΟΥ

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, ΤΗΕ GUARDIAN)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Ματιές στον κόσμο