Έντυπη Έκδοση

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Νέα εισπρακτική παγίδα με το «μπόνους»

Κερδίζουν από 5.000 έως 15.000 ευρώ όσοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση

Επειτα από καθυστερήσεις και παλινωδίες ενός χρόνου, που συνοδεύτηκαν από εμπλοκές μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα γρανάζια της σκληρής οικονομικής πολιτικής, ενώ απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, που εκπνέει η προθεσμία υπαγωγής των αυθαιρέτων στο νόμο της τακτοποίησης (ν. 4178/2013) και μαζί της η εφαρμογή του νέου μέτρου, υπογράφηκαν επιτέλους χθες οι υπουργικές αποφάσεις, που καθιερώνουν το «μπόνους», με συμψηφισμό του προστίμου σε ποσοστό έως 50%, για ενεργειακές και στατικές βελτιώσεις στα αυθαίρετα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς υπέγραψε δύο υπουργικές αποφάσεις, που καθορίζουν με λεπτομέρειες το πλαίσιο για τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας αντίστοιχα. Η εφαρμογή του μέτρου, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, θα ξεκινήσει στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, όπου γίνονται παράλληλα οι δηλώσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων μέσω ιδιώτη μηχανικού.

Το διάστημα των 12 μηνών από τη θεσμοθέτησή του, που το μέτρο έμεινε στα χαρτιά, αξιοποιήθηκε πολλές φορές, ως φιλολαϊκή προεκλογική εξαγγελία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ταυτοχρόνως πολεμήθηκε από τα εκάστοτε οικονομικά επιτελεία. Επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο, πάλι για προεκλογικού τύπου σκοπιμότητες αλλά και για να δώσει «φιλί ζωής» στην επιχείρηση τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που εδώ και μήνες κινείται με αργούς ρυθμούς.

Στόχος είναι τόσο να κινητοποιηθούν και να το χρησιμοποιήσουν οι περίπου 500.000 ιδιοκτήτες, που έχουν ήδη δηλώσει τα αυθαίρετά τους και σε μεγάλο ποσοστό δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις των προστίμων, όσο και να αποτελέσει δέλεαρ για ένταξη νέων αυθαιρέτων στις ρυθμίσεις της τακτοποίησης, προς ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα μπουν στη νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι κερδίζουν από 5.000 έως 15.000 ευρώ για τυπικά αυθαίρετα 100 έως 150 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχές όλης της χώρας και πολύ περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερες υπό νομιμοποίηση κατασκευές, εφόσον διαθέσουν τα απαιτούμενα χρήματα για να κάνουν στατικό ή και ενεργειακό «λίφτινγκ» στο ακίνητό τους.

Το «μπόνους» για στατικό και ενεργειακό «λίφτινγκ» στα αυθαίρετα αφορά συμψηφισμό σε ποσοστό έως 50% του προστίμου νομιμοποίησης, με δαπάνες εργασιών, υλικών και εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας του αυθαιρέτου.

Μπορούν να ενταχθούν αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003, καθώς επίσης και λιθόκτιστα κτήρια που κατασκευάστηκαν προ της 28ης Ιουλίου 2011, οπότε άρχισε η εφαρμογή των νόμων τακτοποίησης αυθαιρέτων. Σε κάθε περίπτωση, από τους υπολογισμούς συμψηφισμού εξαιρούνται τόσο το παράβολο του προστίμου νομιμοποίησης όσο και ο αναλογών ΦΠΑ των εργασιών και υλικών.

Εξαιρέσεις

Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι: «Τα καταβληθέντα ποσά για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Σε περίπτωση που μετά τον ως άνω υπολογισμό προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου που υπολείπεται, με βάση τις διατάξεις του παρόντος, δεν επιστρέφονται ούτε αναζητούνται».

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες, που εντάσσονται στο «νόμο Καλαφάτη» (ν. 4178/2013), πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του προστίμου με έκπτωση 20%, τόσο όσοι το έκαναν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο που άρχισε η εφαρμογή του νόμου, όσο και οι μελλοντικοί «καλοπληρωτές», χάνουν το στατικό και ενεργειακό «μπόνους», καθώς αποκλείονται συλλήβδην από τη νέα ρύθμιση.

Συμψηφισμός του «μπόνους» προβλέπεται μόνον με οφειλόμενες δόσεις του προστίμου. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ισότιμη πρόσβαση στο μέτρο. Ειδικότερα όσοι από τους ιδιοκτήτες που δηλώνουν πρώτη φορά αργήσουν να μπουν στο «νόμο Καλαφάτη», η εφαρμογή του οποίου λήγει τον Φεβρουάριο του 2015, χάνουν μέρος του «μπόνους».

Το ίδιο θα συμβεί και για ιδιοκτήτες που κάνουν μεταφορά της διαδικασίας νομιμοποίησης από το «νόμο Παπακωνσταντίνου» στο «νόμο Καλαφάτη», έχοντας καλύψει μεγαλύτερο ποσό του προστίμου από αυτό που αναλογεί στο «μπόνους» που δικαιούνται.

** ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ

«Κίνητρο για δηλώσεις αυθαιρέτων»

«Οι πολίτες πλέον έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς για το νέο μέτρο, το οποίο όπως είπε «μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για τους πολίτες, καθώς θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος που πληρώνουν και θα αυξήσουν την ασφάλεια στα ακίνητά τους».

Παράλληλα τόνισε ο κ. Ταγαράς ότι το νέο μέτρο «λειτουργεί θετικά για την οικονομία και οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της οικοδομής, ενώ παράλληλα είναι ωφέλιμο για τη χώρα και το περιβάλλον, διότι προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και την ασφάλεια των οικοδομών».

Ο ίδιος ενέταξε το νέο μέτρο στο πλαίσιο της αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των αυθαιρέτων, με βασικό στόχο την καταγραφή όλων των αυθαιρέτων της χώρας, αναγγέλλοντας ότι ταυτόχρονα προωθείται ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου και ξεκινά σε λίγο καιρό η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών.

Οι εργασίες και οι κανόνες επιδότησης

Οι βασικές ρυθμίσεις της νέας απόφασης ειδικότερα προβλέπουν ότι: «εξαιρούνται από το νέο ενεργειακό «μπόνους» όσα ακίνητα έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ' οίκον» και από το στατικό «μπόνους» κτήρια τα οποία έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση)».

Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτηρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και στα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Για την ενεργειακή αναβάθμιση, όσον αφορά τις εργασίες και τους κανόνες θα ακολουθηθεί το πρότυπο του προγράμματος «εξοικονομώ κατ' οίκον».

Παράλληλα οι παρεμβάσεις για επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντος οργανισμού υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης του κτηρίου, ύστερα από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.

Είναι δυνατή η υποβολή των ως άνω δικαιολογητικών για την ίδια ιδιοκτησία ή ακίνητο και για τις δύο περιπτώσεις συμψηφισμού του ειδικού προστίμου, με την προϋπόθεση ότι ο συμψηφισμός διενεργείται συνολικά για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου.

* Για το συμψηφισμό λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για αγορά υλικών - εξοπλισμού, καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης - αποκομιδής, τοποθέτησης - εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων κ.λπ., καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής επιθεώρησης. Στις δαπάνες δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

* Το «μπόνους» ισχύει εφόσον οι παρεμβάσεις γίνονται με βεβαίωση μηχανικού, καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), επιφέρουν αναβάθμιση του κτηρίου κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία, ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.

* Η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται αποκλειστικά κατόπιν διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτήριο. Η πρώτη λαμβάνει χώρα μετά την υπαγωγή του κτηρίου στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 και πριν από την έναρξη των παρεμβάσεων και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση αυτών για τη διαπίστωση της ορθής υλοποίησης των παρεμβάσεων και της επίτευξης του ενεργειακού στόχου.

Σε κάθε περίπτωση το «μπόνους» θα δίνεται με βεβαίωση του μηχανικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΕΕ
Αυθαίρετα
Οδηγίες/Προγράμματα
Ακίνητα & κτηματαγορά
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)