Έντυπη Έκδοση

Φτερνίστηκαν Κίνα, Ιαπωνία - κρυολόγησε το ευρώ (1,29 δολ.)

Τριγμοί γίνονται αισθητοί στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας καθώς το ευρώ υποχώρησε στα 1,29 δολ., ενώ οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων (πετρέλαιο, χαλκός, σίδηρος) πιέζονται έντονα πτωτικά στον απόηχο της οικονομικής επιβράδυνσης σε Κίνα και της ύφεσης στην Ιαπωνία.

Η απροσδόκητη κάμψη κατά 2,4% των κινεζικών εισαγωγών και οι προβλέψεις αναλυτών για ανάπτυξη χαμηλότερη από 7% εφεξής λόγω και της φούσκας στην αγορά ακινήτων της Κίνας, σε συνδυασμό με την κατά 1,8% μείωση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας το β' τρίμηνο και τους νέους γεωπολιτικούς κινδύνους που ήδη πλήττουν την ανάκαμψη στην Ε.Ε., έχουν εξωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων σε συνεχή διολίσθηση με το πετρέλαιο μπρεντ να έχει από τις αρχές Σεπτεμβρίου πέσει από τα 103 δολ. στα 98 δολ. χάνοντας 5% σε ένα μήνα και 11% σε ένα χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως τα διυλιστήρια στη Βόρεια και Νότια Αμερική λειτουργούν απλώς σε συνθήκες συντήρησης και ορισμένα πετρελαϊκά αποθέματα που υπάρχουν σε τάνκερ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Κι ενώ ορισμένοι αποδίδουν την κάμψη της τιμής του πετρελαίου στην ανατίμηση του δολαρίου στο οποίο κοστολογούνται οι συναλλαγές του μαύρου χρυσού, γεγονός είναι πως η ελλιπής ζήτηση πλήττει τις τιμές αρκετών μετάλλων, μεταξύ των οποίων του χαλκού και του σιδήρου. Συγκεκριμένα, η κάμψη της κινεζικής ζήτησης έχει οδηγήσει φέτος σε 38% κάμψη την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, ενώ τον τελευταίο μήνα έχουμε 6% μείωση τιμών σε άνθρακα, τσίγκο, πλατίνα, μόλυβδο και 2% κάμψη στην τιμή του χαλκού.

Από τις εξελίξεις αυτές πλήττονται ευθέως οι οικονομίες της Αυστραλίας και του Καναδά που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών στην Κίνα αλλά κι οι χώρες-πετρελαιοπαραγωγοί που βρίσκονται σε αδύναμη οικονομική θέση, όπως η Βενεζουέλα, στην οποία ο πληθωρισμός μόλις εκτινάχθηκε σε 63%, ενώ με το ίδιο ποσοστό θεωρείται πλέον πιθανή η χρεοκοπία της χώρας από πλευράς ασφαλιστικής κάλυψης (βλ. αγορά CDS) του δανεισμού της.

Ενα καθ' όλα εκρηκτικό μείγμα στη βάση της παγκόσμιας οικονομίας...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Οικονομικές έρευνες και μελέτες