Έντυπη Έκδοση

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΑΝΤΩΣ, ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΙΩΣΗ

Ακριβό και φέτος το θέρμανσης

Ακριβά θα πληρώσουν και φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές, έστω και αν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν την εξίσωση του ΕΦΚ αποτυχημένη. Ωστόσο, η αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να διαπραγματευτεί με την τρόικα την κατάργηση του μέτρου, που έχει προκαλέσει «τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, αναγκάζει την κυβέρνηση να εξαγγείλει ως επιτυχία τη μείωση του φόρου κατά 30%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι απόλυτα αποτυχημένη. Ωστόσο, όπως προσθέτει, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα προβλήματα που προκάλεσε το μέτρο, με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος για τους καταναλωτές μειώθηκε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι με τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του θα διαμορφωθεί στο 1,15 από 1,259 ευρώ/λίτρο που ήταν τον περασμένο Απρίλιο, χαρακτηρίζοντάς την «μια καλή λύση, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, δεδομένων των περιορισμών».

Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνει ότι θα διατηρηθεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης με τα διευρυμένα κριτήρια που αποφασίστηκαν πέρυσι, όπως και την αυξημένη επιδότηση ανά λίτρο κατά 25% (στα 0,35 ευρώ/λτ.). Αυτό σημαίνει ότι για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, ανάλογα με τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να φτάσει και τα 0,80 ευρώ/λτ.

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας ξεχνά να επισημάνει ότι το επίδομα δεν δίνεται για τις συνολικές προμήθειες πετρελαίου που θα χρειαστούν να κάνουν τα νοικοκυριά, γεγονός που σημαίνει ότι το υπόλοιπο πετρέλαιο θα το πληρώσουν στην κανονική τιμή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, το επίδομα το οποίο χορηγήθηκε ανήλθε περίπου στα 175 εκατ. ευρώ, έναντι 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 12,9% την περίοδο Οκτωβρίου 2013 - Απριλίου 2014, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2012-2013.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Πετρέλαιο θέρμανσης
Εφορία και φορολογική πολιτική