Έντυπη Έκδοση

Ταυτότητες με συνοπτικές διαδικασίες

Θυμάστε την εποχή που χρειάζονταν φωτογραφίες και δεκάδες χαρτιά για την έκδοση ταυτότητας; Πέρασε ανεπιστρεπτί. Αρκούν δύο φωτογραφίες, τα στοιχεία του πολίτη που θέλει να βγάλει ταυτότητα και μέσα σε λίγα λεπτά είναι έτοιμη. Μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με το Εθνικό Δημοτολόγιο θα εκδίδονται τα απαραίτητα πιστοποιητικά, οι αστυνομικοί θα ταυτοποιούν τα στοιχεία και η γραφειοκρατία που συντηρούνταν μέχρι τώρα, πάει... περίπατο.

Ο νέος τρόπος έκδοσης ταυτοτήτων, που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, εφαρμόζεται προς το παρόν πιλοτικά σε 24 αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας.

Ωστόσο σε περίπου ένα μήνα η νέα ταχύτατη διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων θα εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, χωρίς βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, όταν με τον προηγούμενο τρόπο απαιτούνταν 3.000.000 φύλλα χαρτιού για την ανταλλαγή φαξ για περίπου 500.000 ταυτότητες ετησίως.

«Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τις αλλαγές που κάνουμε στη διαδικασία έκδοσης των ταυτοτήτων εξοικονομούνται ετησίως προς όφελος της ασφάλειας του πολίτη 59.000 εργατοώρες, 7.400 εργατοημέρες, 330 εργατομήνες», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας πως βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι «η ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινή λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών με απώτερο στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Για την πρώτη «government to gover-nment» (g2g) Υπηρεσία μίλησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Είναι η αρχή για να βάλουμε οριστικό τέλος στα έντυπα και ηλεκτρονικά πιστοποιητικά που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Το κράτος παρέχει περίπου 522 Υπηρεσίες στον πολίτη στις οποίες περιλαμβάνονται όχι μόνο απλές βεβαιώσεις, αλλά και σύνθετες υπηρεσίες όπως η έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, η αίτηση βεβαιώσεων από το Taxis και το ΙΚΑ ή ακόμη και η αίτηση για σύνταξη. Εχουν δαπανηθεί στο παρελθόν πολλοί εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για τις βάσεις δεδομένων και τα μητρώα». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, που «είναι μόνο η αρχή», «δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ».

Αντίθετα συγκριτικά με την παλιά διαδικασία εξοικονομούνταν 128.500 ευρώ. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και σε περιπτώσεις απώλειας ταυτότητας, ενώ σε περίπτωση που ένας ανήλικος θέλει να βγάλει ταυτότητα θα απαιτείται και μάρτυρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ