Έντυπη Έκδοση

ΔΕΗσε ύστερα από 20 χρόνια

Υπογράφηκαν χθες οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ των επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων των επιμέρους έργων.

Η επένδυση της καλωδιακής σύμβασης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα ανέρχεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ, κι ήταν βαλτωμένη εδώ και 20 χρόνια. Τα νησιά που θα διασυνδεθούν είναι η Σύρος, η Μύκονος και η Πάρος, και μέσω του τελευταίου νησιού θα τροφοδοτούνται η Νάξος, η Αντίπαρος και οι Μικρές Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τα λεχθέντα του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, θα υπάρξουν σημαντικά ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

* Θωρακίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς πρακτικά εξαλείφεται ο κίνδυνος blackout για τη Σύρο, την Πάρο, την Τήνο, τη Μύκονο και τη Νάξο για τις επόμενες δεκαετίες.

* Μειώνεται το κόστος ενέργειας για τους εγχώριους καταναλωτές κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ολοι οι καταναλωτές ελαφρύνονται από το αντίστοιχο ποσό που επωμίζονταν μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ για το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής από πετρελαϊκούς σταθμούς. Οι σταθμοί αυτοί θα παραμείνουν σε εφεδρεία και μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

* Μειώνεται σημαντικά η επιβάρυνση στο νησιωτικό περιβάλλον. Η επένδυση, ύψους 240 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί -όπως ειπώθηκε- «χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκές πηγές κονδυλίων, μέσω του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαγωνισμοί /Συμβάσεις έργων
Επενδύσεις
ΑΔΜΗΕ
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Συνεργασίες/Προγραμματα
ΔΕΗ