Έντυπη Έκδοση

Υπομονή, συνιστά το υπουργείο Πολιτισμού

Επιγραφές, πάντως, δεν βρέθηκαν

Ενα επιστύλιο σπασμένο σε τρία κομμάτια, που φέρει επάνω του γραπτό διάσκομο με χρώματα μπλε και κόκκινο, ήταν αρκετό να σπείρει χθες τον πανικό στα ΜΜΕ που έχουν στρέψει τα βλέμματά τους επί του μνημείου. Σε λίγες ώρες είχε διαδοθεί ότι βρέθηκε επιγραφή στον τάφο της Αμφίπολης και γι' αυτό αποκλείστηκαν οι δρόμοι πέριξ του λόφου Καστά από αστυνομικές δυνάμεις για να προστατεύσουν το σπουδαίο εύρημα.

 Η αλήθεια, όμως, ήταν πολύ διαφορετική. Το σπασμένο επιστύλιο εντοπίστηκε πάνω στα υγρά χώματα στον κλειστό θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες. Οταν τα τρία κομμάτια του βγήκαν έξω, τυλίχτηκαν σε υαλοβάμβακα από τους συντηρητές και εργάτες της ανασκαφής, φορτώθηκαν στο αυτοκίνητο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν ασυνόδευτα (από αστυνομικές δυνάμεις) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης για να καθαριστούν και να συντηρηθούν έτσι ώστε να μη χάσουν τη ζωγραφική τους επιφάνεια. Αυτό ήταν όλο. Υστερα όμως από τη φημολογία, που εξελισσόταν δημιουργώντας ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι ανακριβών εντυπώσεων, αναγκάστηκε το υπουργείο Πολιτισμού να διαψεύδει την «ανακάλυψη δυο νέων επιγραφών στην Αμφίπολη». Ο υπουργός Κώστας Τασούλας δήλωσε: «Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεσθε, συνεπώς, ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε !».

Το επιστύλιο ήταν στον πίσω τοίχο από τις Καρυάτιδες και πρέπει να έχει σπάσει από σεισμό. Η περιοχή, ως γνωστόν, είναι σεισμογενής. Το ρήγμα της Ανατολίας καταλήγει στο Αγιον Ορος. Το επίπεδο των χωμάτων στο οποίο ήταν τα κομμάτια του επιστυλίου θα δείξει στους αρχαιολόγους πότε έγινε αυτή η θραύση. Αν συνέβη σχετικά πρόσφατα, δηλαδή στο μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978 (6,5 Ρίχτερ) ή πολύ παλαιότερα, π.χ. στον 13ο-14ο αιώνα που σημειώθηκαν επίσης μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή. Το ΥΠΠΟΑ δεν διευκρινίζει τίποτα σχετικά και είναι αμφίβολο αν θα μάθουμε ποτέ πού ακριβώς βρέθηκαν τα αρχιτεκτονικά αυτά μέλη, αφού τα χώματα βγαίνουν από το ταφικό μνημείο με ταινιόδρομο και ελέγχονται στην έξοδο.

Εν τω μεταξύ, η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ θέτει στη διάθεση της προϊσταμένης της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αικατερίνης Περιστέρη την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών. Σε επιστολή τους προς την κ. Περιστέρη παραθέτουν τις δυνατότητες που έχει η Σχολή για να συνδράμει στην έρευνα που πραγματοποιείται.

«Ειδικοί επιστήμονες διεθνούς κύρους, αρκετοί από τους οποίους έχουν διεθνείς τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά τους, δύνανται να συνδράμουν και να υποστηρίξουν συνεργατικά στο έργο που επιτελείται στην Αμφίπολη», δηλώνουν.

«Για παράδειγμα, η περιγραφή του μικροκλίματος - μικροπεριβάλλοντος του τύμβου, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας, αποτελεί αντικείμενο που εμπίπτει στα επιστημονικά πεδία της Σχολής, όπως επίσης η μελέτη μερικών ευρημάτων εντός του τύμβου θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την Αρχαιολογία όσο και για πολλές άλλες επιστήμες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις