Έντυπη Έκδοση

Προσοχή στην τσάντα, το θρανίο, τον υπολογιστή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟ

Κουδούνι σήμερα, καλή σχολική χρονιά στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Σχολείο σημαίνει χαρά, ψυχαγωγία, εκπαίδευση, γνώση αλλά και προσοχή σε παθήσεις που παραμονεύουν. Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, δεν είναι και τόσο σπάνια όσο εθεωρείτο παλαιότερα.

«Με ορθή στάση, με βλέμμα ατενίζον, και με μέτρο άσκηση  και άθληση,  οι πιθανότητες εμφάνισης  της παιδικής οσφυαλγίας σχεδόν εξαφανίζονται» Γ.Γ. «Με ορθή στάση, με βλέμμα ατενίζον, και με μέτρο άσκηση και άθληση, οι πιθανότητες εμφάνισης της παιδικής οσφυαλγίας σχεδόν εξαφανίζονται» Γ.Γ. Σήμερα ακόμη και παιδιά στην προεφηβική ηλικία διαμαρτύρονται για πόνο στη μέση και, σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα έχουν πραγματικό πρόβλημα. Γι' αυτό πρέπει να ληφθεί ένα πολύ προσεκτικό ιστορικό για να αποκαλυφθεί το αίτιο. Τι όμως πρέπει να κάνουν οι γονείς γι' αυτό, μας απαντάει ο Γιώργος Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, οστεοπαθητικός, Dr. Manual Medicine Στοκχόλμης Σουηδίας, University of Medicine Florida & San Diego, California, USA, επιστημονικός συνεργάτης της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Αληθινά παραπονιούνται τα παιδιά για πόνο στη μέση;

«Δεν διαμαρτύρονται εύκολα για πόνο στη μέση, κι αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας και να αποταθούμε στους ειδικούς γιατρούς».

- Σε ποιες ηλικίες;

«Η οσφυαλγία είναι σπάνια σε παιδιά κάτω των 7 ετών. Μετά τα 10 εμφανίζει σταδιακή αύξηση, μέχρι και 12%, ενώ γύρω στα 15 χρόνια φτάνει το 50%. Μετά από αυτή την ηλικία τα ποσοστά πλησιάζουν αυτά των ενηλίκων».

- Η προτίμησή της μεταξύ αγοριών και κοριτσιών;

«Τα κορίτσια αναφέρουν συχνότερα πόνο στη μέση, πιθανόν λόγω γρηγορότερης ανάπτυξης απ' ό,τι τα αγόρια, και επειδή είναι πιο ευάλωτα στον πόνο τέτοιου είδους».

- Τα αίτιά της;

«Η παιδική οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά και σε μη ειδικούς παράγοντες. Οι παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν είναι όλες οι μορφές κύφωσης, σκολίωσης, λόρδωσης, ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή σπονδυλολίσθηση, και σπανιότερα κάποιες δυσπλασίες κ.λπ.».

- Οι παράγοντες;

«Η καθιστική ζωή, ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή, TV, θρανίο, που προκαλούν μηχανικό πόνο στη μέση, καθώς και η παχυσαρκία που στατιστικά προκαλεί συχνότερα πόνο. Επίσης οι αθλητικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα τα ανταγωνιστικά αθλήματα (πρωταθλητισμός), τα αθλήματα σύγκρουσης, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ κ.ά., δείχνουν στατιστικά 3 φορές συχνότερη εμφάνιση από αυτούς που κάνουν αθλητισμό για χόμπι. Αν και οι έρευνες διίστανται, υπάρχει μια λογική ότι η καταπόνηση προκαλεί πόνο».

- Ψυχοκοινωνικοί;

«Σαφώς παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην επίταση ή και εμφάνιση της οσφυαλγίας, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν οικονομικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, όπου τα παιδιά συχνά προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των γονιών τους για ψυχολογικούς λόγους».

- Η τσάντα;

«Σίγουρα στο σχολείο υπάρχουν πολλοί παράγοντες οσφυαλγίας, όπως π.χ. η βαριά τσάντα, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/10 του βάρους του παιδιού (δηλαδή παιδί 30 κιλών - 3 κιλά τσάντα). Το βάρος και το μέγεθος του θρανίου σε ένα παιδί πρώτης δημοτικού, που δεν θα έχει τη διάπλαση ενός παιδιού της έκτης δημοτικού. Σαφώς δεν είναι το ίδιο εύκολο να μετακινεί ή να κάθεται σε ένα θρανίο που δεν είναι στα μέτρα του».

- Προσέχουμε...

«Πρώτον τη στάση τους, όταν κάθονται και όταν περπατούν. Δεύτερον το σωματικό τους βάρος και το σήκωμα, για πολλή ώρα, μιας βαριάς τσάντας. Τρίτον, τα ανταγωνιστικά αθλήματα και, τέλος, να σκεφθούν ως δίποδα όντα που έχουν κερδίσει τη βαρύτητα και που επ' ουδενί δεν πρέπει να καμφθούν. Πάντα οι γονείς να προστρέχουν στη συμβολή των ειδικών που μπορούν να δώσουν την κατάλληλη αγωγή στη δυσάρεστη αυτή εμπειρία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σχολεία
Παιδί
Ανθρώπινα
Συνεντεύξεις