Ηλεκτρονική Έκδοση

ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Ομπάμα στα χνάρια Μπους

Δεν αρκούν οι αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία κατά των τζιχαντιστών

Τελευταία ενημέρωση:

Η επιχείρηση που άρχισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά του Ισλαμικού Κράτους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, που όμως από μόνες τους δεν θα επαρκέσουν και μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκή των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Ο Ομπάμα βαδίζει πλέον στα χνάρια του Μπους και η ελληνική κυβέρνηση ήδη παρέχει διευκολύνσεις στη βάση της Σούδας. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Los Angeles Times» που αναδεικνύει η “Ε” αναφέρει πως οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε «κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης» για πράξεις αντεκδίκησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Los Angeles Times», οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει, τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον έξι ξένους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους να διασχίζουν τη χώρα.

Η συγκυβέρνηση διεκδικεί ρόλο στο ΝΑΤΟ στις νέες στρατηγικές συμμαχίες που αναπτύσσονται στο Ιρακ και τη Συρία μέσω ΗΠΑ αλλά και στην κόντρα Δύσης-Ρωσίας, μέσα στους κινδύνους που αναδύονται, προσπαθώντας να είναι και με τον αστυφύλαξ αλλά και με τον χωροφύλαξ...

Στις ΗΠΑ στην επέτειο της καταστροφής των Δίδυμων Πύργων της 11 Σεπτεμβρίου, ο Ομπάμα βαδίζει πλέον στα χνάρια του Μπους, στη στρατηγική του «αμερικανικού αιώνα» που δεν δούλεψε επί Μπους και δεν δουλεύει τώρα, σπέρνοντας με την κληρονομιά των επεμβάσεων πικρούς ανέμους σεχταριστικών διαιρέσεων, χάους και γενικευμένης αστάθειας... στο όνομα της σταθερότητας.

"Η τάση προς τον σεχταρισμό στους κατά τα άλλα ρεαλιστικούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς ξεκίνησε λίγο μετά την αμερικανική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ το 2003 και κορυφώθηκε, προς το παρόν, στο «blitzkrieg» τής ISIS σε όλη την χώρα", αναφέρει σχόλιο στο Foreign Affairs. 

"Οι γεωπολιτικές μάχες δεν είναι κάτι καινούργιο στην περιφερειακή τάξη τής Μέσης Ανατολής˙ Ο σεχταρισμός τους όμως είναι, και αυτό έχει αποδειχθεί καταστροφικό για τα κράτη και τις κοινωνίες τής περιοχής. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να βασίζει τις πολιτικές της σε επιλεκτικά δίδυμα και στις αντιφάσεις που έχουν καθορίσει και αμαυρώσει την προσέγγισή της στα τελευταία χρόνια".  

Η στρατηγική την οποία παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος έχει ως στόχο την καλύτερη εκπαίδευση και τον καλύτερο εξοπλισμό των ιρακινών και των κουρδικών δυνάμεων, καθώς και των "μετριοπαθών" σύρων ανταρτών, που θα υποστηρίζονται από μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις --εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες-- "είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις στους τομείς της εκπαίδευσης, των πληροφοριών και του εξοπλισμού", δήλωσε ο Ομπάμα. Οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν επίσης τους Ιρακινούς να ενισχύσουν την Εθνική τους Φρουρά.

Ωστόσο, ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την ικανότητα των εγχώριων μαχητών στη Συρία να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από τη στρατιωτική αυτή υποστήριξη για να ανακτήσουν τον έλεγχο των εδαφών που κατέλαβε το ΙΚ.

Πόσο μάλλον που η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για να εκπαιδεύει και να εξοπλίζει επί χρόνια τον ιρακινό στρατό και τις πολιτοφυλακές, που ηττήθηκαν από το ΙΚ τον Ιούνιο. Στη Συρία, παρά τις προσπάθειες των χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής για να εξοπλίσουν επιλεγμένες ομάδες ανταρτών, αυτές υπέστησαν σειρά από ήττες.

"Μια στρατηγική που βασίζεται στην ύπαρξη μιας αποτελεσματικής ανταρτικής συριακής δύναμης είναι καταδικασμένη να αποτύχει", δήλωσε ο Μαρκ Λιντς, του ινστιτούτου ερευνών Center for a New American Security.

Αντίθετα με το Ιράκ, όπου ο ιρακινός στρατός και οι κούρδοι μαχητές είναι έτοιμοι να ανακτήσουν από τους τζιχαντιστές τμήματα του εδάφους, "στη Συρία, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές δεν προσφέρουν καμία αξιόπιστη προοπτική για πολιτική ή στρατηγική νίκη", τονίζει.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η αμερικανική δύναμη πυρός μπορεί να αποδυναμώσει μόνιμα το ΙΚ. Επισημαίνουν ότι περί τις 150 επιδρομές που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 8 Αυγούστου κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ και αποκάλυψαν τα τρωτά σημεία τους απέναντι σε πιο σύγχρονες και καλύτερα οργανωμένες ένοπλες δυνάμεις.

"Αυτές οι ομάδες ανταρτών έχουν γενικά σοβαρά προβλήματα όταν προσπαθούν να πολεμήσουν με συμβατικά μέσα στρατούς τεχνολογικά προηγμένους. Είναι πολύ δύσκολο γι αυτές", δήλωσε ο Κρίστοφερ Σίβις του κέντρου έρευνας Rand Corporation.

"Η αεροπορική δύναμη μπορεί να επιφέρει σοβαρές ζημιές" κατά του ΙΚ, επισημαίνει ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου. Ο ειδικός αναφέρει ως απόδειξη το Μαλί, όπου οι γαλλικές αεροπορικές επιδρομές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικές πέρυσι κατά των εξτρεμιστών που είχαν διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα.

Δεν αρκεί

"Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αεροπορική δύναμη θα είναι αρκετή για να τους νικήσουμε". Για να εξασφαλιστεί η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, στρατιώτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους μαχητές του ΙΚ στο πεδίο της μάχης, αναφέρει.

Για τον Σεθ Τζόουνς, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, η νέα στρατιωτική πίεση αν μη τι άλλο "θα κάνει δυσκολότερο τον ανεφοδιασμό" του ΙΚ στο Ιράκ.

Ωστόσο ο βομβαρδισμός της Συρίας ενέχει ένα μέρος στρατηγικού κινδύνου και πιθανόν να δημιουργήσει ένα άνοιγμα για τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Μπορεί να υπάρξουν φωνές υπέρ της κλιμάκωσης της στρατιωτικής επιχείρησής της Ουάσινγκτον στη Συρία.

"Ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης στη Συρία είναι πραγματικός", τονίζει ο Τζόουνς στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Θα είναι δύσκολο να υπάρξει αμερικανική επέμβαση χωρίς εμπλοκή".

Κ.Σαρρής -με πληροφορίες ΑΠΕ, Foreign Affairs

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ισλαμικό Κράτος
Συρία
Οικονομική κρίση
Πολεμικές επιχειρήσεις
Ιράκ
Για το ίδιο θέμα
Μόσχα: Πράξη επίθεσης ενδεχόμενες επιδρομές των ΗΠΑ χωρίς εντολή ΟΗΕ
«Οι αρχές της Ελλάδας σε αυξημένη επαγρύπνηση»