Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρώτο κουδούνι με κενά χιλιάδων εκπαιδευτικών

Τελευταία ενημέρωση:

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και τη διανομή των βιβλίων στους περίπου 1.300.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χτύπησε σήμερα το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία. Σύμφωνα όμως με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών υπάρχουν 9.000 κενά στα δημοτικά σχολεία και 3.000 κενά στα γυμνάσια και τα λύκεια, την ώρα που το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι τα κενά θα είναι 500.

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα σχολεία ακριτικών νησιών στα Δωδεκάνησα, σε δηλώσεις του από τους Λειψούς, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως όλα τα σχολεία της χώρας έχουν έγκαιρα τα βιβλία, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος, όπως κάθε χρόνο ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας, ότι θα ξεπεραστούν «με τη βοήθεια όλων» τα «αρκετά» προβλήματα που έχουν σχολεία και εκπαιδευτικοί.

Μετά τους Λειψούς ο Ανδρέας Λοβέρδος μετέβη στο Αγαθονήσι και ακολούθως στη Σύμη ενώ την Παρασκευή θα επισκεφτεί το Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στις θέσεις τους βρίσκονται 11.844 νηπιαγωγοί, 44.432 δάσκαλοι και 70.757 καθηγητές, δηλαδή συνολικά 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Επίσης έως σήμερα έχουν τοποθετηθεί 4.900 αναπληρωτές, ενώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν 10.000 αναπληρωτές και επιπλέον 1.100 αναπληρωτές θα είναι έτοιμοι για να καλύψουν κενά που θα δημιουργηθούν λόγω εκτάκτων περιστάσεων (λόγοι υγείας, κυήσης, συνταξιοδοτήσης κ.ο.κ).

Η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι τα κενά δεν θα υπερβούν τελικά το 1% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ως προς το θέμα των κενών, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε μιλώντας στο  Mega, ότι ο αριθμός τους θα είναι οριστικά γνωστός την προσεχή Δευτέρα. 
 
Για τη μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις ως προς τον αριθμό αυτόν ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: “Ο υπολογισμός που κάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και προς τιμήν τους το λένε είναι κατά τις εκπαιδευτικές ανάγκες έτσι όπως η δεοντολογία ή οι νόμοι ορίζουν, δηλαδή, για το τέλειο. Σε ό,τι αφορά την επάρκεια της λειτουργίας, τα κενά που θα προκύψουν μετά τη διαδικασία που σας είπα, θα είναι γύρω στα 1.000, δηλαδή, λιγότερο από το 1% του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτό είναι κακό, διότι θα έπρεπε να μην υπάρχει κανένα κενό”.
 
“Θέλω από τη θέση μου να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ήδη κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλίσει την παρουσία των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία ήδη από σήμερα. Οποιαδήποτε κενά διαπιστωθούν θα καλυφθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ούτως ώστε το σύνολο των σχολείων να λειτουργούν ομαλά”, είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε σχολικές μονάδες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
 
Κουτσούμπας: Στο πλευρό σας για να μην έχουμε λυόμενες αίθουσες
 
“Καλή χρονιά, καλή δύναμη και καλή πρόοδο” ευχήθηκε στους μαθητές του 7ου και 10ου Λυκείου Περιστερίου, που επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ συνομίλησε και με τους καθηγητές.
 
“Θα είμαστε μαζί σας στις διεκδικήσεις σας, στους αγώνες σας για να μην έχουμε αυτά εδώ (σ. σ λυόμενες αίθουσες) ως αίθουσες διδασκαλίας αλλά να έχουμε πραγματικές αίθουσες, να μπορούμε και να μορφωνόμαστε, να ψυχαγωγούμαστε, να αθλούμαστε, να ζούμε τη ζωή του σχολείου, όπως αύριο ανθρώπινα, όμορφα πρέπει να ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας” είπε ο κ. Κουτσούμπας και τόνισε ότι τα προβλήματα της Εκπαίδευσης δεν οφείλονται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στο πολιτικό σύστημα και το κράτος “στο πως έμαθε να λειτουργεί και τι συμφέροντα εξυπηρετεί”.
 
Διαβάστε σχετικά: Ανοίγουν τα σχολεία με... 12.000 κενά

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Σχολεία
Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές