Ηλεκτρονική Έκδοση

Την Παρασκευή (12/9) η απόφαση

Αθώος για φόνο εκ προμελέτης ο Πιστόριους!

Η δικαστής αποφάσισε πως ο Νοτιοαφρικανός δεν είχε προσχεδιάσει τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ

Τελευταία ενημέρωση:

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, απέρριψε την κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης της Ρίβα Στέενκαμπ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος, Πιστόριους πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε. Το πρωί της Παρασκευής (12/9, 10:30) θα εκδοθεί από το δικαστήριο η ετυμηγορία.

Η νοτιοαφρικανή δικαστής δήλωσε κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στη δίκη του Οσκαρ Πιστόριους ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει τη θέση της προμελέτης κατά του κατηγορούμενου:
 
"Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία", δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας ή να τον αθωώσει.
 
Ωστόσο, η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ενεργούσε με πλήρη συναίσθηση, όταν πήρε το όπλο και πυροβόλησε κατά του θύματος "και εκείνη τη στιγμή είχε την ικανότητα να διαχωρίσει το καλό από το κακό και ότι ήταν σε θέση να ενεργήσει σύμφωνα με τη διάκριση αυτή". 
 
Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος, Πιστόριους, κριθεί ότι δεν είχε πρόθεση και δόλο να σκοτώσει την Ρίβα, μπορεί να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή των 15 ετών κάθειρξης ή ποινή με αναστολή ή εκτέλεση κοινωνικού έργου. 
 
Υπενθυμίζεται πως στην δίκη που ξεκίνησε τον Μάρτιο, ο Οσκαρ Πιστόριους από την πρώτη μέρα υποστηρίζει πως θεώρησε ότι στο σπίτι είχε μπει διαρρήκτης και γι αυτό πυροβόλησε τέσσερις φορές.
 
*Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δίκης του Όσκαρ Πιστόριους, με το δικαστήριο να  ενημέρωνει  πως θα ανακοινώσει την ποινή του Νοτιοαφρικανού αθλητή την Παρασκευή (12/09). 'Hδη άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες επικρίσεις κατά της δικαστού επειδή απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο να καταδικασθεί ο Πιστόριους για φόνο.
«Έχω σοκαριστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ποινικολόγος Μάρτιν Χουντ αφού άκουσε τη δικαστή να αποκλείει την καταδίκη για φόνο. «Πιστεύω ότι θα επικριθεί από τον κόσμο της δικαιοσύνης», δήλωσε ο δικηγόρος αυτός του Γιοχάνεσμπουργκ.
«Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε ένα λάθος (...) το γενικό αίσθημα στη δικαστική κοινότητα είναι πως είναι ένοχος για φόνο», συνέχισε ο Χουντ.
Ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Βιτς του Γιοχάνεσμπουργκ υπογραμμίζει από την πλευρά του πως η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει έφεση αν εκτιμά πως η δικαστής έσφαλε.
«Πώς μπορείτε να πυροβολείτε εσκεμμένα τέσσερις φορές στην πόρτα μιας τουαλέτας και να μην φανταστείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σκοτώσετε κάποιον στο εσωτερικό;», έγραψε στο Twitter.
«Εγώ και μερικοί άλλοι είμαστε άναυδοι από την απόφαση αυτή», δήλωσε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Ντάντιτς, ενώ εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία η δικαστής παρουσίασε την ετυμηγορία της, ενώ οι ειδικοί περίμεναν πως η ανάγνωση θα διαρκούσε δύο, ακόμη και τρεις ημέρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Δίκη
Οσκαρ Πιστόριους
Αθλητισμός