Ηλεκτρονική Έκδοση

Ε.Ε:Συνομιλίες με Μόσχα-Κίεβο για το φυσικό αέριο στις 20 Σεπτεμβρίου

Tο Κίεβο παραδέχεται εξάπλωση των ανταρτών

Η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσα. Στις 20 Σεπτεμβρίου, το Κίεβο, η Μόσχα και η Κομισιόν θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών στο Βερολίνο σχετικά με τη διένεξη για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι το τμήμα της μεθορίου από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική «βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο φιλορώσων μισθοφόρων». Η ανακοίνωση αυτή έγινε από την επίθεση που εξαπέλυσαν τον Αύγουστο οι αντάρτες στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
 
Στις Βρυξέλλες, πηγή στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως στην ανατολική Ουκρανία «εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου χίλιοι ρώσοι στρατιώτες με σημαντικό αριθμό εξοπλισμών», ενώ άλλοι 20.000 παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.
 
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε εκφράσει την Τετάρτη την ικανοποίησή του για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. «Δεν έχουμε σχετικές πληροφορίες», δήλωσε η νατοϊκή πηγή.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει πως υπολογίζει ότι αρκετές χιλιάδες μάχιμων ρωσικών στρατευμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία.
 
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαρλένε Χόλτσνερ ανακοίνωσε την τριμερή συνάντηση για το φυσικό αέριο στις 20 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Ανέφερε πως οι πολωνικές αρχές ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση στη ροή του αερίου από τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι η Βαρσοβία «αναζητεί τώρα την αιτία, αν είναι εμπορικής ή τεχνικής φύσης».
 
Πάντως, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας ανακοίνωσε πως «δεν γνωρίζουμε τίποτε γι' αυτή την ημερομηνία (της 20ής Σεπτεμβρίου) και δεν έχουμε λάβει κάποια πρόσκληση».
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Πολωνία
Ρωσία
ΝΑΤΟ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωπαϊκή Ένωση