Ηλεκτρονική Έκδοση

Αεροπορικά πλήγματα εναντίον τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία - Νεκροί 11 άμαχοι

Μόσχα: Πράξη επίθεσης ενδεχόμενες επιδρομές των ΗΠΑ χωρίς εντολή ΟΗΕ

Η Ρωσία επέκρινε τις δηλώσεις Ομπάμα για ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα από τις ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, προειδοποιώντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνιστούσε «πράξη επίθεσης». Η συριακή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές στην πόλη Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έντεκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, και να τραυματιστούν 17.

ΕΑ-6Β Prowler προσγειώνεται στο αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» (φωτ. αρχείου) ΕΑ-6Β Prowler προσγειώνεται στο αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» (φωτ. αρχείου)

 «Η αεροπορία διεξήγαγε έξι επιδρομές σήμερα εναντίον της Αλ Μπαμπ», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «καταδιωκτικά εκτόξευσαν ρουκέτες σε χώρο όπου βρισκόταν πλήθος κόσμου, κοντά στη λαϊκή αγορά της πόλης», νοτιοανατολικά του Χαλεπιού.
 
Τις τελευταίες ημέρες, το ΙΚ έχει αρχίσει να εγκαταλείπει θέσεις που είχε στην Αλ Μπαμπ, καθώς πολλοί διοικητές των μονάδων του αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού στρατού, αλλά και ενδεχόμενα πλήγματα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε έτοιμος να διατάξει επιθέσεις εναντίον του ΙΚ στη Συρία, καθώς και να συνεχιστούν οι επιδρομές στο Ιράκ που διεξάγονται εδώ και έναν μήνα, υποσχόμενος να «καταστρέψει» αυτή την ακραία σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση.
 
Ρωσία: Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές χωρίς εντολή του ΟΗΕ θα ήσαν πράξη επίθεσης
 
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς, διαμήνυσε ότι αμερικανικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελούσαν «χονδροειδή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και «πράξη επίθεσης».
 
Ο Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς επισήμανε πως «ο αμερικανός πρόεδρος έκανε άμεσα λόγο για τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χωρίς τη συμφωνία της νόμιμης κυβέρνησης (του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ)».  «Μια τέτοια πρωτοβουλία, απουσία απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνιστούσε μια πράξη επίθεσης, μια χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Παράλληλα, σημείωσε πως η μάχη εναντίον των ένοπλων ισλαμιστών στη Συρία και το Ιράκ πρέπει να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
ΗΠΑ
Συρία
Ιράκ
Για το ίδιο θέμα
Ομπάμα στα χνάρια Μπους