Ηλεκτρονική Έκδοση

ΔΝΤ: Καμία σύσκεψη για το ελληνικό χρέος το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ υποστήριξε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον, τον προσεχή Νοέμβριο. Τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει με το ελληνικό πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες περί συνόδου τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε: «δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος».
 
Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ έχει ζητήσει να γίνει η σύσκεψη για το θέμα του χρέους, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι δεν γνωρίζει.
 
Για την επικείμενη αποστολή της τρόικας, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Γουίλιαμ Μάρεϊ τόνισε ότι θα γίνει αργότερα, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν στο κλιμάκιο του ΔΝΤ συμμετέχει και ο Πολ Τόμσεν.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι η συνέχιση, ή όχι, ύπαρξης της τρόικας, όταν θα ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση των Ευρωπαίων με την Ελλάδα στο τέλος του 2014, είναι απόφαση των ευρωπαίων εταίρων, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορώ να σας πω σχετικά με την τρόικα. Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στην εργασία που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους έλληνες και ευρωπαίους πολιτικούς».
 
Για τα σχέδια και τη στρατηγική του ΔΝΤ και αν συμπεριλαμβάνεται σ΄αυτά και το «κούρεμα» για το χρέος, ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, για να δοθεί οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση χρειαστεί, ώστε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με τον όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, όπως είπε.
 
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα ζήτημα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση και ότι θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση.
Όταν ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων περί «πιθανότητας δημοσιονομικού κενού» στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΔΝΤ για διασφάλιση της δυνατότητας «πλήρους χρηματοδότησης» του ελληνικού προγράμματος.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
ΔΝΤ
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
δημόσιο χρέος
ΗΠΑ