Έντυπη Έκδοση

Η συνωμοσία της σιωπής

ΓΡΑΦΑΜΕ στο σημείωμά μας του προηγούμενου τεύχους για την υποκρισία και την προπαγάνδα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Από τη μία, με Προεδρικό Διάταγμα διαλύουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και από την άλλη περηφανεύονται για το έργο της (προσπαθώντας, μάλιστα, με ποταπό τρόπο να το οικειοποιηθούν...) στο περίλαμπρο μνημείο της Αμφίπολης.

Μία από τις εκατοντάδες ανασκαφές για τις οποίες αδιαφορούσαν οι μνημονιακοί υπουργοί Πολιτισμού, θεωρώντας τες περιττό έξοδο σε καιρούς κρίσης!

Κι όμως, δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα -κι ας βράζει από οργή και αγανάκτηση ο χώρος των αρχαιολόγων. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να μας διαψεύσουν και να υπερασπιστούν τις αποφάσεις τους...

Μία συνωμοσία σιωπής από κόμματα, φορείς, έντυπα στο μείζον θέμα της λειτουργίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κατ' επέκτασιν της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ούτε μία κουβέντα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετέχει στη συγκυβέρνηση που αποδομεί το έργο της Μελίνας Μερκούρη, της μοναδικής υπουργού Πολιτισμού που είχε όραμα για τον πολιτισμό.

Ούτε λέξη και από τον Αλέξη και τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαλαλούν τη νέα και άφθαρτη πραμάτεια τους, καταγγέλλοντας ό,τι κυβερνητικό κινείται. Οχι, όμως, και την πολιτική που ασκείται μεθοδευμένα για την απαξίωση του αρχαιολογικού κλάδου, με τραγικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τα αρχαιολογικά μνημεία του τόπου μας. Δηλαδή, για την ιστορία μας!

Κατά τ' άλλα, όλοι νοιάζονται για τον πολιτισμό. Τη βαριά βιομηχανία της χώρας (όπως ανερυθρίαστα και βαρύγδουπα δηλώνουν), που την έχουν καταντήσει βιοτεχνία λαϊκών ειδών...

Το Κέντρο Λίθου, που κλείνει έπειτα από 31 χρόνια λειτουργίας, ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία του υπουργείου Πολιτισμού. Δημιούργημα κι αυτό της Μελίνας, έχει να επιδείξει τεράστιο επιστημονικό έργο με διεθνή αναγνώριση. Χάρη σε αυτό έγινε, μεταξύ άλλων, η ανάλυση της πατίνας των Μαρμάρων του Παρθενώνα και η πρόταση για τη διατήρησή της.

Ειλικρινά, μας κάνει εντύπωση που ουδείς ασχολείται μ' ένα Προεδρικό Διάταγμα που συρρικνώνει εφορείες και αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με προφανή στόχο ν' ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτική εκμετάλλευση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Εξέλιξη που μπορεί να μην περιλαμβάνεται στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις κυβερνητικές υποχρεώσεις προς το επιχειρηματικό κατεστημένο!

Το έχουμε ξαναγράψει. Αυτοί οι τυχάρπαστοι, απαίδευτοι και διαπλεκόμενοι, που μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, αν μπορούσαν θα είχαν πουλήσει και την Ακρόπολη!

Το ότι δεν μπορούν, όμως, δεν τους εμπόδισε να βρουν τη λύση. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να τη νοικιάσουν! Και να δούμε τον λεφτά νοικάρη όχι μόνο να τη διαχειρίζεται, αλλά να κοτσάρει φαρδύ-πλατύ το όνομά του στον Ιερό Βράχο, όπως εκείνος ο κατασκευαστής που έκανε ακόμα πιο άσχημα τα κτήριά του τοποθετώντας το όνομά του στην κορυφή τους...

Και μέσα σε αυτή τη συνωμοσία της σιωπής η φωνή των αρχαιολόγων χάνεται στη διακομματική αδιαφορία και στις κατεβασμένες πένες των κονδυλοφόρων του συστήματος. Κι έτσι, μόνοι κι έρημοι οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να περισώσουν την αξιοπρέπεια, τη δουλειά τους και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης, με σκοπό να αποκομίσει πολιτικά οφέλη η ίδια και φυσικά ο πρωθυπουργός.

ΑΛΗΘΕΙΑ, γίνεται να καθοδηγεί αρχαιολόγους στο ανασκαφικό τους έργο κάποιος που δεν έχει ανασκαφική πείρα; Και μάλιστα, χωρίς να είναι αρχαιολόγος, αλλά επιγραφολόγος; Φαίνεται πως ναι...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Editorial