Έντυπη Έκδοση

Στην οθόνη της ορχήστρας

Αναφερθήκαμε και στην αρχή της περσινής σεζόν, με αφορμή την εμφάνιση του Ελληνα μαέστρου Κωνσταντίνου Κιτσόπουλου με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης («Συναυλία... αγωνίας», «7», 13.10.2013), στην παράδοση που έχει η ορχήστρα να αφιερώνει κάθε χρόνο, πριν από την επίσημη έναρξη της κλασικής σεζόν, μια εβδομάδα στην κινηματογραφική μουσική.

Και φέτος η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, με δύο κινηματογραφικά προγράμματα. Οι συναυλίες θα συνοδεύονται και πάλι από παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από ταινίες στη μεγάλη οθόνη πάνω από τη σκηνή.

Το εναρκτήριο πρόγραμμα, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου (θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 17 του μηνός), με τον τίτλο «La Dolce Vita», θα είναι αφιερωμένο στη μουσική από ταινίες της χρυσής εποχής του ιταλικού κινηματογράφου, με επίκεντρο τη μουσική των συνθετών Ennio Morricone, από τις ταινίες: «Incontro», «Once Upon a Time in the West» και «Cinema Paradiso» (στην τελευταία, με τη συνεργασία του γιου του Andrea), και Nino Rota από την ταινία «Il Gattopardo», καθώς και τα αριστουργήματα του Federico Fellini «Otto e Mezzo» (8 1/2) και βέβαια την ομώνυμη του τίτλου «La Dolce Vita».

Ο Αλαν Γκίλμπερτ διευθύνει την Φιλαρμονική  της Νέας Υόρκης Ο Αλαν Γκίλμπερτ διευθύνει την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί επίσης με τις δημιουργίες του Ιταλού καλλιτέχνη Giuseppe Ragazzini που θα συνοδεύουν την αφήγηση. Τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο William Ross. Και επειδή η κλασική μουσική δεν μπορεί να λείπει από την εναρκτήρια συναυλία, θα παρουσιαστούν επίσης δύο πολύ δημοφιλείς και από τη συχνή χρήση τους στον κινηματογράφο εισαγωγές του Rossini, από τις όπερες «Ο κουρέας της Σεβίλης» και «Γουλιέλμος Τέλος». Στη συναυλία, την οποία θα διευθύνει ο μόνιμος αρχιμουσικός της ορχήστρας Alan Gilbert, θα συμμετέχουν επίσης η διάσημη Αμερικανίδα σοπράνο Renee Fleming και ο διακεκριμένος σολίστας του βιολιού Joshua Bell.

Υπόκλιση στον Τσάπλιν

Το επόμενο πρόγραμμα θα έχει στο επίκεντρο τον αγαπημένο Charlie Chaplin ως ηθοποιό, σκηνοθέτη αλλά και συνθέτη μεγάλου μέρους της μουσικής του «προφητικού» και πάντα επίκαιρου αριστουργήματός του: «Μοντέρνοι Καιροί» (1936). Στην περίπτωση του Τσάπλιν και του βωβού κινηματογράφου η σημασία της μουσικής αναβαθμίζεται, δεδομένου και του αστείρευτου ρεπερτορίου κινήσεων του αξεπέραστου ηθοποιού, 125 χρόνια από τη γέννησή του.

Τη συναυλία θα διευθύνει μία αυθεντία στη μουσική των ταινιών του Τσάπλιν, ο Timothy Brock. Ο Αμερικανός εκτός από μαέστρος και πολυγραφότατος συνθέτης είναι αφοσιωμένος στη μουσική του βωβού κινηματογράφου, αφού έχει ασχοληθεί εντατικά από νεαρή ηλικία με όλες του τις ιδιότητες, παρουσιάζοντάς την ως μαέστρος επί σκηνής, αποκαθιστώντας ως μουσικολόγος, όπου χρειάζεται, και τις παρτιτούρες και συνθέτοντας και ο ίδιος μουσική για πολλές βουβές ταινίες της πρώιμης εποχής της Εβδομης Τέχνης. Μετά την αποκατάσταση της παρτιτούρας της μουσικής του Τσάπλιν για τους «Μοντέρνους Καιρούς» ανέλαβε εξ ολοκλήρου, σε συνεργασία με τους απογόνους του Τσάπλιν, την αναδημιουργία και βέβαια παρουσίαση των μουσικών κειμένων κι από άλλες ταινίες του. Η συναυλία θα ξεκινήσει μάλιστα με μια δική του σύνθεση για τη βουβή ταινία «Kid Auto Races at Venice» (1914), στην οποία ο Τσάπλιν εισήγαγε πρώτη φορά το «χαμίνι» (Little Tramp), τον έντονα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα που αποτέλεσε από τότε και στο εξής το «σήμα κατατεθέν» του. Ο Brock υποκλίνεται στη μουσική ιδιοφυΐα του Τσάπλιν, ο οποίος, αν και δεν μπορούσε να παίξει μουσική, να διαβάσει ή να γράψει νότες, κατάφερε να δημιουργήσει μουσική στο πνεύμα των έργων του και τις ανάγκες κάθε σκηνής ηχογραφώντας ή υπαγορεύοντας τις μελωδίες του.

Η πολύ ενδιαφέρουσα και συχνά υποτιμημένη κινηματογραφική μουσική αποκτά άλλες διαστάσεις όταν παίζεται στις αίθουσες συναυλιών, αφού ακόμα και στις πιο ακριβές παραγωγές σπάνια χρησιμοποιούνται ορχήστρες τέτοιου επιπέδου, ενώ το πάντρεμα της κινηματογραφικής προβολής με τη ζωντανή ορχήστρα καθιστούν τέτοιες συναυλίες μοναδική εμπειρία.

Στις συγκεκριμένες συναυλίες, η κινηματογραφική εμπειρία θα είναι κάτι παραπάνω από πλήρης, αφού στη μεν συναυλία για τον Chaplin αφηγητής θα είναι ο μόνιμα συνεργαζόμενος με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, διάσημος ηθοποιός Alec Baldwin, ενώ guest star στην «ιταλική» συναυλία θα είναι ένας από τους ζωντανούς μύθους της 7ης Τέχνης, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Martin Scorsese.

Κλασική σεζόν

Μαστρογιάνι, Εκμπεργκ στη «Γλυκιά ζωή» Μαστρογιάνι, Εκμπεργκ στη «Γλυκιά ζωή» Η πρώτη συναυλία της χρονιάς με κλασικό πρόγραμμα θα δοθεί στις 23 του μήνα, με ένα σύγχρονο έργο, το κονσέρτο για κλαρινέτο του Unsuk Chin από το 2004 στην αμερικανική του πρεμιέρα, καθώς και την πρώτη συμφωνία του Gustav Mahler. Και το πρώτο πρόγραμμα του Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει ένα σύγχρονο έργο σε παγκόσμια, αυτή τη φορά, πρεμιέρα.

Το έργο παρήγγειλε η ίδια η ορχήστρα στο συνθέτη Christopher Rose και ονομάζεται Thunderstruck.

Θα ακολουθήσει η συμφωνία αριθμός 103 του Haydn και το κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Brahms με τη σύμπραξη της σολίστ Lisa Batiashvili. 7

INFO: Οι φωτογραφίες του Chris Lee είναι ευγενική προσφορά της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. (© Chris Lee / New York Philharmonic)

Οι εμφανιζόμενες στην οθόνη πάνω από την ορχήστρα εικόνες και οι πίνακες ανήκουν στον Ιταλό καλλιτέχνη Giuseppe Ragazzini (© Giuseppe Ragazzini / Sugarmusic.)

Τέλος, για τις φωτογραφίες από τους «Μοντέρνους Καιρούς» ευχαριστούμε τη Roy Export SAS (Modern Times © Roy Export SAS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Κλασική μουσική