Έντυπη Έκδοση

Αθήνα, Δεσποινίς ετών 180!

Σε αντίθεση με το σενάριο της ελληνικής κωμωδίας, η συγκεκριμένη δεσποινίδα δεν έχει κανένα λόγο να κρύψει την ηλικία της. Στις 18 (30) Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 180 χρόνια από την ανακήρυξή της Αθήνας ως «Βασιλικής καθέδρας και Πρωτεύουσας» του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η σημερινή μεγαλούπολη των 650 χιλιάδων κατοίκων ήταν το 1834 μια κωμόπολη 7.028 κατοίκων, γεμάτη ερείπια της οποίας ένας πεζός μπορούσε να κάνει το γύρο σε λιγότερο από μία ώρα!

Ο L. de Langalerie το 1916 έγραφε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν το παρελθόν και όχι το παρόν της Αθήνας. Εκτοτε οι γνώσεις μας για τη σύγχρονη πρωτεύουσα έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Ωστόσο, οι ιστορικές έρευνες για την Αθήνα παραμένουν ελάχιστα οργανωμένες. Παρά το σημαντικό αριθμό ερευνητών και ομάδων που τη μελετούν οι προσπάθειες είναι αποσπασματικές λόγω της απουσίας ενός σχετικού συντονιστικού και υποστηρικτικού φορέα. Η Αθήνα που υπερηφανεύεται για την ιστορία της δεν έχει καν Ιστορικό Αρχείο! Πρόσφατα, ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε την πρώτη φάση καταγραφής των δημοτικών Αρχείων, σε μία έκθεση 180 σελίδων!

Από το 2000, η ερευνητική ομάδα της Ευγενίας Μπουρνόβα, αναπλ. καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (στην οποία και συμμετέχω), μελετά την κοινωνική ιστορία της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα την προέλευση των κατοίκων, την επαγγελματική τους απασχόληση, τη γεωγραφική κατανομή τους στο χώρο καθώς και θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Αποδελτιώνει συστηματικά σε ηλεκτρονικές βάσεις αρχεία έως σήμερα αναξιοποίητα όπως ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και γάμου, αρχεία νοσοκομείων, συμβολαιογραφικές πράξεις κ.ά. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασίας τοποθετώντας τη σύγχρονη αθηναϊκή ιστορία στο διεθνές ερευνητικό χάρτη. Σημαντικό δείγμα τής μέχρι σήμερα δημοσιευμένης δουλειάς μπορεί να βρει κά-ποιος στην ιστοσελίδα http://www.social-history-of-modern-athens.gr/el/

Η αγάπη για την πόλη έρχεται μέσα από την καλύτερη γνώση της. Και η σύγχρονη ιστορία της Αθήνας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο Gaston Deschamps στα τέλη του 19ου αιώνα έγραφε ότι «αυτή η πόλη είναι σαν εκείνες τις γυναίκες που δεν τις προσέχεις καθόλου στην αρχή, αλλά τις αγαπάς όλο και περισσότερο όσο τις γνωρίζεις». Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την Αθήνα πιο γνωστή, πιο αγαπητή και κατ' επέκταση πιο βιώσιμη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

*Η Μυρτώ Δημητροπούλου είναι ερευνήτρια ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδεία
Διηγήματα/Εξιστορήσεις
Αθήνα