Έντυπη Έκδοση

Δεινόσαυρος... ασφαλείας

Η ιστορία με την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών στο Ιντερνετ, έπειτα από τόσα χρόνια... χρήσης του, καταντάει σίριαλ. Εκείνο που πλέον όμως είναι αστείο, είναι η ασφάλεια των δημοσιεύσεων και των προσωπικών δεδομένων όσων έχουν facebook.

Με αγωνιώδη ποσταρίσματα, χρήστες του facebook σπεύδουν και πάλι να δηλώσουν πως τα δεδομένα τους ανήκουν σε αυτούς και μόνο σε αυτούς και όποιος τα «κοπιάρει» ή τα χρησιμοποιήσει παραβιάζει νομοθεσία. Και φυσικά, σε απάντηση, σωρός οι «απαντήσεις» από άλλους χρήστες του fb, που τουλάχιστον έχουν χιούμορ και σατιρίζουν την όλη κατάσταση. Για παράδειγμα (αντιγράφω από fb συναδέλφου):

«Προς τον κον Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Κύριε,

Αν το Facebook ή άλλο ηλεκτρονικό μέσον επιλέξει να εμπλέξει το λογισμικό που θα επιτρέψει την κλοπή των προσωπικών μου πληροφοριών, εγώ, ο ..... δηλώνω ότι από σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2014 θέτω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε χρήση όλα τα προσωπικά μου δεδομένα. Σχέδια, πίνακες ζωγραφικής (δεν ξέρω να ζωγραφίζω), φωτογραφίες (είναι παλιές), κείμενα, τραγούδια, που δημοσιεύονται στο προφίλ μου.

Το διευκρινίζω αυτό, κύριε Ζούκερμπεργκ, διότι από την ημέρα που αποφάσισα να γίνω μέλος του φατσοβιβλίου (άνοιξη του 2008), ό,τι δημοσίευα το έβλεπα μόνον εγώ και κανείς άλλος. Από τώρα και στο εξής που θα τα βλέπουν όλοι, μπορείτε κι εσείς, ως διαχειριστής αυτού του εργαλείου, να τα βλέπετε, να τα επεξεργάζεστε και αναλόγως να τα χρησιμοποιείτε.

Μετά τιμής

....»

Το μόνο που είναι σίγουρο όσον αφορά τις δημοσιεύσεις στο facebook, είναι πως αυτές μπορούν να τις δουν, να τις χρησιμοποιήσουν και να τις επεξεργαστούν αρκετοί χρήστες του μέσου και όχι κατ' ανάγκην μόνο φίλοι μας. Και τούτο επειδή οι κανονισμοί «ασφαλείας» διαρκώς αλλάζουν, μετατρέπονται, διαφοροποιούνται, χωρίς κάθε φορά αυτό να είναι άμεσα αντιληπτό από τους χρήστες του.

Πολύ πρόσφατα λοιπόν, οι δημιουργοί του facebook, σε μια προσπάθεια να εφησυχάσουν τους χρήστες του, έφτιαξαν το Privacy Checkup. Ενα «μέρος» στο facebook στο οποίο ο συμπαθέστατος μπλε δεινόσαυρος της φωτογραφίας θα σας βοηθήσει να τσεκάρετε σε ποιους εμφανίζονται οι δημοσιεύσεις σας, οι αποθηκευμένες πληροφορίες κ.λπ.

Η νέα λειτουργία λοιπόν, όπως θα δείτε και όσοι τσεκάρετε το εικονίδιο πάνω δεξιά, έχει τρεις άξονες:

1ον: Επιλέγετε σε ποιους θέλετε μελλοντικά να φαίνονται οι δημοσιεύσεις σας. (Σε όλους, μόνο στους φίλους, ή έχετε τη δυνατότητα να εξατομικεύσετε την επιλογή σας «μπλοκάροντας» ορισμένους «φίλους»).

2ον: Επιλέγετε σε ποιους θέλετε να εμφανίζονται κάθε μία από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.

3ον: Ρυθμίζετε πού και πώς θέλετε να εμφανίζονται οι προσωπικές πληροφορίες του προφίλ σας.

Ετσι λοιπόν, αν νιώθετε πως πολλά από αυτά που δημοσιεύετε δεν είναι για τα μάτια όλων, τότε συμβουλευτείτε τον μπλε δεινόσαυρο για να «ασφαλίσετε» τα δεδομένα σας. Αν πάλι έχετε πιάσει το νόημα του facebook αλλά και του Ιντερνετ γενικότερα, πολύ απλά, ό,τι θέλετε να μείνει σε σας, μην το ανεβάζετε online. Και αν πρέπει να μοιραστείτε κάτι με οικογένεια και φίλους, ε, τότε υπάρχουν τα e-mail που ξέρετε πως αυτό που στέλνετε θα πάει μόνο εκεί που θέλετε εσείς. Ή τουλάχιστον έχει -πολύ- λιγότερες πιθανότητες να το δουν μάτια που δεν θέλετε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
www.