Έντυπη Έκδοση

Μωραίνει Κύριος...

Το «χαράτσι της ΔΕΗ» αναμφιβόλως στοίχισε πολιτικά στα κόμματα που το εμπνεύστηκαν και το εφάρμοσαν. Διότι η εφαρμογή του στα πλέον ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα του πληθυσμού (που όλο και διευρύνονται) οδήγησε, εκτός των άλλων, και σε τραγικές παράπλευρες απώλειες ανθρώπων.

Επί ένα χρόνο η παρούσα κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τους μη έχοντες και ολοένα περισσότερο δυσφορούντες πολίτες ότι ετοιμάζει ένα «δικαιότερο» αλλά «φθηνότερο» σύστημα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Δηλαδή με την είσοδο στο χορό και των αγροτών, που επί δεκαετίες, είναι αλήθεια, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ιδιότυπο και ελαφρύ φορολογικό σύστημα.

Το ολιγότερο επομένως που θα περίμενε κανείς είναι ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έβαζαν την τέχνη τους και τα δυνατά τους να παρουσιάσουν ένα σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που -αν μη τι άλλο- θα ήταν προσεγμένο μέχρι τη λεπτομέρεια και πιο ευκολοχώνευτο για την τσέπη του βαρέως φορολογούμενου μισθωτού και συνταξιούχου.

Αμ δε.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα έκτρωμα το κατακαλόκαιρο -κι ενώ δεν είχαν ακόμη σιγήσει οι κώδωνες κινδύνου από τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η εκτρωματική υφή του αρχικού νόμου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αλλαγές επί αλλαγών, γκάφες η μία μετά την άλλη, τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων οδήγησαν στη χθεσινή ψήφιση του ΕΝΦΙΑ από το θερινό τμήμα της Βουλής, με αντικαταστάσεις επί αντικαταστάσεων βουλευτών που δεν δέχτηκαν να ψηφίσουν το έκτρωμα αυτό.

Ουδείς πλέον πιστεύει ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μπορούν να ελπίζουν σε... αύξηση των ψηφοφόρων τους στις επερχόμενες εκλογές, όποτε και αν έρθουν αυτές.

Οχι μόνο λόγω του αντιμνημονιακού μένους, το οποίο συντηρούν τέτοια μέτρα, αλλά και λόγω της απίστευτης ανικανότητας και βλακείας που αναβλύζουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Με τον ΕΝΦΙΑ, στόχος της κυβέρνησης ήταν να σταθεροποιηθεί ένα έσοδο, που θα απέτρεπε σκέψεις και πιέσεις για περαιτέρω κούρεμα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και θα σταθεροποιούσε το περίφημο πλεόνασμα.

Αυτό που κατάφερε όμως είναι να δημιουργήσει τη σταθερή εντύπωση ότι «ποινικοποιεί» την ιδιοκτησία με τρόπο άμεσο και σταθερό, μαζί με τις ειλημμένες αποφάσεις πλειστηριασμών, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ως θανατική ποινή για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο και τις τράπεζες.

Πολλά από τα δεινά που δημιουργεί μόνη της εις βάρος της η κυβέρνηση αυτή θα μπορούσαν να είχαν μετριαστεί, ή τουλάχιστον ελεγχθεί, αν ο κυβερνητικός... εκτελεστικός βραχίονας των δεσμεύσεων προς την τρόικα δεν ήταν τόσο αδιάφορος και τόσο μέτριος.

Είναι προφανές ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ελληνική μετάφραση κάποιας «ρετσέτας» στα κιτάπια του ΔΝΤ ή άλλου κοινοτικού οργάνου. Διότι αν υπήρχε κάποιος στοιχειώδης έλεγχος των διατάξεων ή δοκιμαστική εφαρμογή τους στις πραγματικές ελληνικές συνθήκες, τότε κάποιου θα του έβγαινε το μάτι.

Αλλά τα κυβερνητικά μάτια παρέμειναν ερμητικά κλειστά και ο εγκέφαλος σε μόνιμη διακοπή ρεύματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα