Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ 900 ΕΚΑΤ., ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ 2 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ

Αγκάθι η τρύπα του 2015

Επόμενη στάση στο Μιλάνο για τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος σήμερα θα μετέχει στο Eurogroup. Επίσημα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών έχει στο μενού την αξιολόγηση των συναντήσεων στο Παρίσι και την επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα.

Στην πραγματικότητα όμως το Παρίσι και η αξιολόγηση θα είναι μόνο το πρόγευμα. Το κυρίως πιάτο έχει τις πιέσεις που ασκούν οι εταίροι-δανειστές στην κυβέρνηση να περάσει έως το τέλος Οκτωβρίου όλους τους απαιτούμενους εφαρμοστικούς νόμους, οι οποίοι αφορούν μνημονιακές δεσμεύσεις, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες μέσα στον Νοέμβριο.

Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι οι δανειστές βλέπουν ότι για την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη ένα καυτό πολιτικά τρίμηνο. Σε αυτό το πλαίσιο, η τρόικα παραμένει ανυποχώρητη στην αυστηρή υλοποίηση των στόχων, ενώ ταυτόχρονα οι δανειστές επιμένουν στην ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέο δανεισμό και νέο μνημόνιο. Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι εταίροι-δανειστές θέλουν να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε όλα τα μέτωπα πριν ξεκινήσουν την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας στο τέλος Σεπτεμβρίου από τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, το κλίμα για την ελληνική πλευρά δεν αναμένεται θετικό, έστω και αν πλέον οι τόνοι έχουν πέσει και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών εμφανίζονται περισσότερο φιλικοί απέναντι στον Ελληνα ομόλογό τους.

Οι δανειστές

Η σκληρή γραμμή των δανειστών θεωρείται δεδομένη, ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει το 2015 και μάλιστα χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και την ίδια ώρα εμφανίζεται να «προσδοκά» να αποσπάσει μια θετική απάντηση στο αίτημα για τη μείωση φόρων.

Ωστόσο, το θέμα του δημοσιονομικού κενού παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» της επικείμενης διαπραγμάτευσης, με το ύψος του να είναι προς το παρόν άγνωστο, καθώς η ελληνικές εκτιμήσεις το «βλέπουν» στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειστές ξεκινούν από τα 2 δισ. ευρώ.

Η διαφορά ύψους 1,1 δισ. ευρώ έγκειται στο γεγονός ότι η τρόικα προσμετρά τις επιπτώσεις από τις δικαστικές αποφάσεις σε σχέση με τα ειδικά μισθολόγια, ενώ παραμένουν αβέβαιοι αναφορικά με την επίτευξη του στόχου που θέτει το μνημόνιο για τα έσοδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Μιλάνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο της δελτίο θεωρεί εφικτό το στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά αναμένει δημοσιονομιό κενό τη διετία 2015-2016.

Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα ρίσκα για τη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική εικόνα απορρέουν από την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος που εφαρμόστηκαν φέτος, όσο και από τις αντίξοες δικαστικές αποφάσεις επί προηγούμενων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις συγκεκριμένων επαγγελμάτων, καθώς και από τα προβλήματα χρηματοδότησης του κλάδου περίθαλψης.

Ως εκ τούτου η ΕΚΤ εκτιμά ότι για τα έτη μετά το 2014 υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά, σε συνδυασμό με πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Το ΔΝΤ πιέζεται και διαψεύδει σύνοδο για το ελληνικό χρέος

Πιεζόμενο από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ, προχώρησε χθες στην κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών ότι θα υπάρξει σύνοδος των πιστωτών της Ελλάδας στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κλήθηκε να απαντήσει αν αληθεύουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει σύνοδος για το ελληνικό χρέος τον Νοέμβριο στην αμερικανική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή του Ταμείου και της Ευρωζώνης. «Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση τον Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος» είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς εκ νέου «για το εάν το Ταμείο ζήτησε σύνοδο για το ελληνικό χρέος» απάντησε: «Δεν το γνωρίζω».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η είδηση περί συνόδου στα μέσα Νοεμβρίου, η οποία, σημειωτέον, έγινε γνωστή πριν από την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την ημέρα που είχαν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου στο Παρίσι, ενόχλησε έντονα την ευρωπαϊκή πλευρά. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θεωρούν ότι η πληροφορία διοχετεύτηκε από το ΔΝΤ, ως μέσο πίεσης, ώστε να δρομολογηθεί η συζήτηση περί χρέους για το λόγο ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί να μένει μόνο του στο θέμα της διαχείρισης του χρέους, αφού ως γνωστόν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014, ενώ του ΔΝΤ ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Στην περίπτωση που αποχωρήσει η Ευρωζώνη από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που δεν επιθυμεί το Βερολίνο, είναι σχεδόν αδύνατον οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ να δικαιολογήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου όταν θα κληθούν να εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων, που μέχρι το 2016 ανέρχονται στο ποσό των 16 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκτιμάται ότι κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αλλά αφού πρώτα αξιολογηθούν οι δανειοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε τρία χρονικά ορόσημα: ύστερα από τα πανευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, έπειτα από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015, τον επόμενο μήνα, και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.

«Οι παραπάνω ημερομηνίες συνδέονται άμεσα με την πολιτική απόφαση της Ελλάδας για το αν θα δεχθεί ή όχι ένα τρίτο πακέτο στήριξης για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες» είπε στην «Ε» αξιωματούχος του ΔΝΤ που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Προφανώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μετά τη διάψευση, στέλνουν μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένες να πράξουν οτιδήποτε, αν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014 και επιλέξει τις αγορές».

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε στην «Ε» ότι η Ελλάδα θα δεχθεί σήμερα ισχυρές πιέσεις στο άτυπο Eurogroup που διεξάγεται στο Μιλάνο, ώστε να αποσαφηνίσει τη στάση της για το επόμενο βήμα αναφορικά με τη χρηματοδότησή της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
ΔΝΤ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Eurogroup