Έντυπη Έκδοση

Το ΔΝΤ πιέζεται και διαψεύδει σύνοδο για το ελληνικό χρέος

Πιεζόμενο από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ, προχώρησε χθες στην κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών ότι θα υπάρξει σύνοδος των πιστωτών της Ελλάδας στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κλήθηκε να απαντήσει αν αληθεύουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει σύνοδος για το ελληνικό χρέος τον Νοέμβριο στην αμερικανική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή του Ταμείου και της Ευρωζώνης. «Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση τον Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος» είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς εκ νέου «για το εάν το Ταμείο ζήτησε σύνοδο για το ελληνικό χρέος» απάντησε: «Δεν το γνωρίζω».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η είδηση περί συνόδου στα μέσα Νοεμβρίου, η οποία, σημειωτέον, έγινε γνωστή πριν από την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την ημέρα που είχαν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου στο Παρίσι, ενόχλησε έντονα την ευρωπαϊκή πλευρά. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θεωρούν ότι η πληροφορία διοχετεύτηκε από το ΔΝΤ, ως μέσο πίεσης, ώστε να δρομολογηθεί η συζήτηση περί χρέους για το λόγο ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί να μένει μόνο του στο θέμα της διαχείρισης του χρέους, αφού ως γνωστόν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014, ενώ του ΔΝΤ ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Στην περίπτωση που αποχωρήσει η Ευρωζώνη από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που δεν επιθυμεί το Βερολίνο, είναι σχεδόν αδύνατον οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ να δικαιολογήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου όταν θα κληθούν να εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων, που μέχρι το 2016 ανέρχονται στο ποσό των 16 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκτιμάται ότι κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αλλά αφού πρώτα αξιολογηθούν οι δανειοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε τρία χρονικά ορόσημα: ύστερα από τα πανευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, έπειτα από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015, τον επόμενο μήνα, και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.

«Οι παραπάνω ημερομηνίες συνδέονται άμεσα με την πολιτική απόφαση της Ελλάδας για το αν θα δεχθεί ή όχι ένα τρίτο πακέτο στήριξης για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες» είπε στην «Ε» αξιωματούχος του ΔΝΤ που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Προφανώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μετά τη διάψευση, στέλνουν μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένες να πράξουν οτιδήποτε, αν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014 και επιλέξει τις αγορές».

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε στην «Ε» ότι η Ελλάδα θα δεχθεί σήμερα ισχυρές πιέσεις στο άτυπο Eurogroup που διεξάγεται στο Μιλάνο, ώστε να αποσαφηνίσει τη στάση της για το επόμενο βήμα αναφορικά με τη χρηματοδότησή της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
ΔΝΤ
Eurogroup
Κύριο θέμα
Αγκάθι η τρύπα του 2015