Έντυπη Έκδοση

Το Κάιρο πάει με την Κύπρο

Ιδιαιτέρως σημαντική, σε πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, θεωρεί η Λευκωσία την επικύρωση από την Αίγυπτο της συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνεκμετάλλευση θαλάσσιων τεμαχίων που συνορεύουν στις ΑΟΖ των δύο χωρών.

Η επικύρωση της συμφωνίας αποτελεί ήττα για την Τουρκία η οποία επιχειρούσε με διάφορους τρόπους να την αποτρέψει με στόχο να οριοθετήσει τις ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου σε νέα βάση για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Σίσι στην Κύπρο.

Εξάλλου την περασμένη Τρίτη Κύπρος και Ιορδανία υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για ενεργειακά θέματα, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για πώληση φυσικού αερίου στην Ιορδανία. Μία από τις πρόνοιες ρυθμίζει το διορισμό τεχνικών επιτροπών από τις δύο χώρες για περαιτέρω εξέταση εκκρεμούντων ζητημάτων. Ενα από αυτά θα είναι ο προσφορότερος και πιο οικονομικός τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Ιορδανία, είτε με αγωγό είτε με μεταφορά υγροποιημένου αερίου με πλοία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος