Έντυπη Έκδοση

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ

Το φθινόπωρο το προεδρικό δίλημμα

Η άποψη του Κώστα Καραμανλή, για επίσπευση της προεδρικής εκλογής το φθινόπωρο, θέτει σε νέα βάση το ζήτημα το χρόνου και του διακυβεύματος της καθοριστικής αυτής διαδικασίας.

Θα τον ακούσει ο πρωθυπουργός; Προς το παρόν το περιβάλλον του τον ειρωνεύεται Θα τον ακούσει ο πρωθυπουργός; Προς το παρόν το περιβάλλον του τον ειρωνεύεται Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχίζει να αποφεύγει δημόσιες δηλώσεις και δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εκφράζει το τελευταίο διάστημα στους συνομιλητές του την άποψη ότι το δίλημμα για τους βουλευτές θα είναι πιο ισχυρό εάν τεθεί πριν από την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Συζήτηση που το Μαξίμου προσδοκά να ανοίξει τον Νοέμβριο και την εντάσσει στο σχεδιασμό του για διασφάλιση προεδρικής πλειοψηφίας με ορίζοντα τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Καραμανλής θεωρεί αντίθετα πως η καλύτερη ευκαιρία για να συγκεντρώσει η δικομματική τις 180 ψήφους είναι το φθινόπωρο και εκτιμά πως η προεδρική εκλογή θα επισπευσθεί εκ των πραγμάτων. Οπως έχει γράψει η «Ε» άλλωστε, η Κομισιόν έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό στην Αθήνα πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει καν η διαπραγμάτευση για το χρέος -η οποία έτσι κι αλλιώς είναι μία διαδικασία που θα τραβήξει σε μάκρος και όχι μία συζήτηση μερικών εβδομάδων- προτού ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό. Δηλαδή όχι προτού εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αχαριστία

Το Μαξίμου απέφυγε χθες να σχολιάσει με οποιοδήποτε τρόπο τις πληροφορίες για τη στάση του κ. Καραμανλή. Ωστόσο το φιλικό στον πρωθυπουργό antinews.gr δημοσίευσε ένα ιδιαίτερα επιθετικό και ειρωνικό κείμενο, το οποίο κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό για... αχαριστία απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, ομολογώντας πάντως εμμέσως πλην σαφώς τους φόβους τού σαμαρικού περιβάλλοντος πως η δικομματική δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η Νέα Δημοκρατία θα ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι όλως τυχαίως χθες, με το που διέρρευσαν οι σχετικές πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε με δηλώσεις του σε δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς («Αλφα» και «Παραπολιτικά») να χαρακτηρίσει «ιδανική επιλογή» για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Καραμανλή -παρ' όλο που ξεκάθαρα δεν ενδιαφέρεται- τουλάχιστον όσον αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όπως σημείωσε.

Και ο Χρυσοχοΐδης στο κλίμα Καραμανλή

Υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε και ο υπουργός Υποδομών. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρέπει «να λύσουμε άμεσα το ζήτημα του Προέδρου και ν' απαντήσουμε άμεσα στο ερώτημα: εκλογές ή μη εκλογές» (Βήμα fm).

Μάλιστα το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην άποψη που έχει κατά καιρούς διατυπώσει, ότι η εκλογή Προέδρου θα πρέπει να είναι η αφορμή για να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και να διαμορφωθεί μια «νέα πλειοψηφία στη Βουλή και την κοινωνία».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Υποδομών, η πρότασή του αφορά τόσο τη συγκυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι «και οι 300 στη Βουλή θα κριθούν στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας», το οποίο θεωρεί ως πρώτιστο ζήτημα για να υπάρξουν προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές της χώρας για το χρέος και να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για την οικονομία.

Μάλιστα η τοποθέτηση αυτή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έρχεται σε συνέχεια άρθρου του στην «Καθημερινή της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο τασσόταν υπέρ της συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με ταυτόχρονη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να γίνουν εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή ένα εξάμηνο πριν από την ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Η συνολική άποψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εμφανίζεται τόσο από τον ίδιο όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη ως «προσωπική άποψη», την οποία ο ίδιος εκθέτει «δημόσια» και ουδέποτε όπως επισημαίνουν έχει συζητηθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Από το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου επιμένουν ότι ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ έχει ορίζοντα τις αρχές του 2015, όταν και επίσημα ανοίγει το θέμα της προεδρικής εκλογής.

Πάντως συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ερωτηθείς σε περίπτωση σχετικής πρωτοβουλίας του Μαξίμου, απαντά ότι «αν πάρει την πρωτοβουλία ο Σαμαράς τότε αλλάζει το πράγμα. Προφανώς κάτι θα έχει υπόψη του ο πρωθυπουργός».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει πάρει αποστάσεις από την ηγεσία Βενιζέλου και είναι υπέρ της άποψης ότι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να περιμένει την προεδρική εκλογή, καθώς τότε θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού Υποδομών, μια «νέα πλειοψηφία» και σ' αυτό το τοπίο μπορεί να καθορίσει το ρόλο του το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση