Έντυπη Έκδοση

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΟΣΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ 50%-100%

ΕΝΦΙΑ: χωρίς έκπτωση η πληρωμή

Χωρίς καμία μείωση θα πληρώσουν τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δικαιούνται εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο στις περιπτώσεις των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων - φυσικών προσώπων, όπως και οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών να τους «κουρέψει» τον ΕΝΦΙΑ κατά 20%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι οικονομικά αδύναμοι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή θα αναγκαστούν να πληρώσουν κανονικά τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς η υπηρεσία δεν προλαβαίνει να προχωρήσει στην εκκαθάριση του φόρου μετά τις αλλαγές που περιλαμβάνει η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 4.000 περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών, οι οποίοι έπεσαν θύματα των λαθών του υπουργείου Οικονομικών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, ώστε να εκτυπώσουν τη νέα «λυπητερή».

Αυτό θα συμβεί, καθώς αν και από τις 15 του ίδιου μήνα θα αρχίσει σταδιακά η ανάρτηση στο TAXIS των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου, αυτά θα έχουν μόνο το νέο αριθμό των δόσεων (η πρώτη δόση θα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου 2015) και το ποσό της κάθε δόσης, με βάση την αρχική εκκαθάριση και όχι με τις διορθώσεις.

Συγκεκριμένα, η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι κατ' αρχήν νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις στις οποίες μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους. Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από το φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στην Κεφαλονιά.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο. Τέλος, ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΝΠΔΔ, που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα μειωθεί από 5* σε 2,5*.

Αντίστοιχα μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να περιμένουν τις αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτήρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο.

Αναφορικά με τις διορθώσεις στο Ε9, η εφαρμογή θα ανοίξει και πάλι στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε οι φορολογούμενοι να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους.

Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ―, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Στην περίπτωση που μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου έπειτα από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.

Τέλος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η ΓΓΔΕ τον Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του Περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν μέσα στο έτος 2014. Η εφαρμογή αυτή θα παραμένει διαρκώς «ανοιχτή», ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα σε ένα μήνα από τη μεταβολή αυτή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα, μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2014 μέχρι και 30/11/2014 θα δηλωθούν μέχρι και 31/1/2015. Οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2014 θα δηλωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2015 σε 30 ημέρες από τη μεταβολή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Φοροεπιδρομή στα διατηρητέα