Έντυπη Έκδοση

Για μερεμέτια μίλησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Χωρίς διαρροές (είχαν προηγηθεί καλού-κακού αντικαταστάσεις «υπόπτων» βουλευτών), αλλά με αρκετή γκρίνια ψηφίστηκε από το γ' θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Υπέρ ψήφισαν 51 βουλευτές, κατά 38 και 6 δήλωσαν «παρών». Παρά πάντως την υπερψήφισή της, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν κατηφείς από την αίθουσα για τον κύριο λόγο ότι δεν εισακούστηκαν οι προτροπές τους για αλλαγές επί τα βελτίω.

Το άσχημο κλίμα επέτειναν μάλιστα περισσότερο οι αλλαγές που κατάθεσε την ύστατη στιγμή η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη -ήταν οι μοναδικές που έγιναν αποδεκτές-, σύμφωνα με τις οποίες τα μικρά τουριστικά καταλύματα θα φορολογούνται με χαμηλό ΕΝΦΙΑ, ενώ οι πολυτελείς ενοικιαζόμενες βίλες θα ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή.

Αντίθετα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης παρέμεινε αδιάλλακτος, στη γραμμή του πολιτικού του προϊστάμενου Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος στην τοποθέτησή του, την Τετάρτη το μεσημέρι, δεν άφησε περιθώρια αλλαγών.

Ο Ανδρέας Ψυχάρης (Ν.Δ.) καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κάνει λάθος που δεν βελτιώνει τη ρύθμιση και υπενθύμισε ότι «τα ίδια λέγαμε πέρυσι και στον Γιάννη Στουρνάρα για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τελικά ο πρωθυπουργός διόρθωσε το φόρο».

«Φοβάμαι ότι όσα μερεμέτια και αν κάνουμε δύσκολα θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις του νόμου αυτού», δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (Ν.Δ.), υποστηρίζοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ έστειλε ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι η ιδιοκτησία ποινικοποιείται.

Επικριτικότατη ήταν και η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία, απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο δεν παρίστατο στη συζήτηση, δήλωσε χαρακτηριστικά «κύριε Χαρδούβελη, μπορεί εσείς να μην στενοχωρηθείτε για το πλήγμα στην παράταξή μας, διότι μπορεί να πείτε "είμαι τεχνοκράτης", αλλά εγώ ακόμα και αν εκλεγώ, αλλά χάσει η Ν.Δ., θα στενοχωρηθώ πολύ».

Αιτήματα για τη βελτίωση της ρύθμισης διατύπωσαν -επί ματαίω- και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, αλλά και άλλοι βουλευτές.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε μετά τη συζήτηση (σχετικό αίτημα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από πολλές εσωτερικές διαβουλεύσεις) από τη Ν.Δ. απουσίαζαν και αντικαταστάθηκαν οι Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Μάξιμος Σενετάκης (για λόγους υγείας), ο Λευτέρης Αυγενάκης (είχε ζητήσει προ καιρού την αντικατάστασή του λόγω προγραμματισμένης απουσίας του από την Αθήνα), η Ντόρα Μπακογιάννη (απουσίαζε στο εξωτερικό), η Αννα Ασημακοπούλου (για προσωπικούς λόγους). Σε ό,τι αφορά την Αννα Καραμανλή, στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν ότι δεν ανήκε στο συγκεκριμένο τμήμα του Κοινοβουλίου. Αντικατέστησε συνάδελφό της κατά την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου και όταν η αποστολή της ολοκληρώθηκε, αντικαταστάθηκε εκ νέου.

Από το ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκαν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Δημήτρης Σαλτούρος και Νίκος Σηφουνάκης. Ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει. Ωστόσο και η απουσία του πρώην προέδρου της Βουλής έχει τη σημασία της. Από το ΠΑΣΟΚ υπενθύμιζαν ότι ο κ. Κακλαμάνης απουσίαζε και από την ψηφοφορία της αρχικής ρύθμισης.

«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ψηφίσματα/Τροπολογίες
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Βουλή