Έντυπη Έκδοση

Σε φλεγόμενο διεθνή περίγυρο

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα μπορεί να είναι άμεσες, αλλά και εξ αντανακλάσεως αφού η φωτιά δεν στέκεται μόνο σε μια γωνιά

Ενας κύκλος φωτιάς, με μοναδικό άνοιγμα τη δυτική πλευρά της, ζώνει από μια κάποια απόσταση τη χώρα. Οι εξελίξεις, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, είναι απρόβλεπτες και οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα σηκώνει σοβαρά βάρη, ενώ η Τουρκία αποσπά άμεσα οφέλη. Πληρώνουμε, ήδη, βαρύ κόστος εξαιτίας των ρωσικών αντίποινων, ενώ διαπιστώνεται και έξαρση των μεταναστευτικών ροών, που ευνοούνται από τη γειτονική μας χώρα. Τα γεωπολιτικά επακόλουθα, όμως, δεν έχουν φανεί ακόμη και τα πιθανά ενδεχόμενα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα μπορεί να είναι άμεσες, αλλά και εξ αντανακλάσεως. Η φωτιά, άλλωστε, δεν στέκεται σε μια και μόνο γωνιά.

Στην αρχή ήταν οι εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία, που κάποιοι τις είπαν «Αραβική Ανοιξη» και μίλησαν για ένα ιστορικό ισοδύναμο της κατάρρευσης του κομμουνισμού στην Αν. Ευρώπη. Δεν μέτρησαν, ωστόσο, το γεγονός ότι στον αραβικό κόσμο κυριαρχούσε η αντίδραση χωρίς συγκροτημένο στόχο, ενώ στην Αν. Ευρώπη πρυτάνευε το αίτημα για δημοκρατικές δομές. Στην Αίγυπτο, οι υποστηρικτές της φιλελεύθερης δημοκρατίας καπελώθηκαν από τους ισλαμιστές, μέχρι που ήρθε το πραξικόπημα του στρατού. Στη Λιβύη η εξέγερση προκάλεσε διεθνή στρατιωτική επέμβαση που επέφερε παρατεταμένο χάος. Στη Συρία, οι ισλαμιστές-σαλαφιστές, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το καθεστώς Ασαντ, βρήκαν συμμάχους τους Δυτικούς ώς την ώρα που ξέσπασε η επέλαση των τζιχαντιστών και εμφανίστηκε το «ισλαμικό χαλιφάτο».

Κάπως ανάλογα άναψε και η φωτιά, λίγο πιο πέρα από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Εκτοπίστηκε στην αρχή, από ακραία στοιχεία, η κυβέρνηση της Ουκρανίας, ακολούθησε η αποσκιρτική κίνηση στην Κριμαία, ήρθε κατόπιν ο εμφύλιος ανάμεσα στο Κίεβο και τους ρωσόφιλους, ξέσπασε η ανοικτή αντιπαράθεση της Μόσχας με τον Δυτικό Κόσμο, αναβίωσε το ψυχροπολεμικό κλίμα και άρχισε να δίνει στις εκεί εξελίξεις πλανητικές διαστάσεις. Παρά την εκεχειρία, η κατάσταση παραμένει εύφλεκτη, οι εξελίξεις απρόβλεπτες και οι πιθανές συνέπειες ανησυχητικές. Ιδίως, μάλιστα, για τα ευρωπαϊκά κράτη, που ανέλαβαν, αντί του ΝΑΤΟ, το βάρος των αποφάσεων ενάντια στη Μόσχα.

Από όσα ήδη συμβαίνουν φαίνεται να επηρεάζεται -και μπορεί να επηρεαστεί ακόμη πιο έντονα- η γειτονική Τουρκία. Θεωρείται, άλλωστε, από τις ΗΠΑ -όπως επισημαίνουν «New York Times»- ως «απολύτως αναντικατάστατη» για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Ενώ, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει πως τα σουνιτικά κράτη, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, έχουν κάθε λόγο να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο, η γειτονική χώρα δεν θα ήθελε να πρωταγωνιστήσει σε δράσεις που στρέφονται εναντίον ενός εξτρεμιστικού κράτους, αλλά ευνοούν τη δημιουργία ενός εχθρικού. Είναι, άλλωστε, προφανές πως η ενίσχυση των πολεμίων του χαλιφάτου μπορεί να έφερνε πιο κοντά ένα κουρδικό κράτος. Και ένα τέτοιο κράτος στα σύνορα της Τουρκίας μπορεί αύριο να αποσπάσει και εδάφη που σήμερα κατέχει η ίδια.

Κυκλωμένοι ανάμεσα σε όλα αυτά, υποχρεούμαστε να υπολογίζουμε σοβαρά κάθε ενδεχόμενο και να προετοιμαζόμαστε ανάλογα. Για τις πιθανές αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Αλλά και για την περίπτωση που η γειτονική Τουρκία θα θελήσει να στρέψει την προσοχή των μαζών στα δυτικά της. Και βέβαια για την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής σπουδαιότητας της χώρας. Που αναδεικνύεται πιο καθαρά καθώς η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά προβλήματά της, παραμένει όαση σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις