Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Βομβαρδισμοί και στη Συρία

Την έναρξη αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών και στο έδαφος της Συρίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και την επέκταση των επιχειρήσεων στο Ιράκ για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.

Σε 15άλεπτο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι θα κυνηγήσει κάθε μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), όπου κι αν βρίσκεται, με τελικό στόχο την καταστροφή της οργάνωσης. «Δεν θα διστάσω να δράσω ενάντια του ISIS τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Κι αυτό αποτελεί δέσμευση αυτής της κυβέρνησης. Εάν κάποιος απειλήσει την Αμερική, δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πουθενά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ομπάμα αντιμετώπισε ιδιαίτερες επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς, όταν παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε ακόμη αποφασίσει μια συγκεκριμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της απειλής του ISIS. Προχθές ο Ομπάμα περιέγραψε αυτή τη στρατηγική ως «μια σταθερή, αμείλικτη προσπάθεια για να εξοντώσουμε το ISIS, όπου και αν βρίσκεται, χρησιμοποιώντας τις εναέριες δυνάμεις μας και την υποστήριξή μας στις δυνάμεις των εταίρων στο έδαφος». Και πρόσθεσε: «Αυτή η στρατηγική εξόντωσης των τρομοκρατών που μας απειλούν, με την παράλληλη υποστήριξη των εταίρων στις γραμμές του μετώπου, είναι αυτό που επιδιώξαμε με επιτυχία στην Υεμένη και τη Σομαλία επί χρόνια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων το οποίο περιλαμβάνει την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία, την ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων για την απώθηση των τζιχαντιστών, αλλά όχι του καθεστώτος Ασαντ, την ενίσχυση των προσπαθειών για την αποκοπή του ISIS από τη χρηματοδότηση και τη ροή περισσότερων τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή και, τέλος, την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες που έχουν πληγεί από τις επιδρομές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ενισχύσουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά θα διοχετεύσουν 500 εκατ. δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μετριοπαθών ανταρτών. Η εκπαίδευση θα λάβει χώρα στη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα σταλεί επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό 475 ατόμων στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να αναλάβει θέσεις μάχης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times», αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η προγραμματισμένη μακροχρόνια παρέμβαση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τρία έτη, ξεπερνώντας χρονικά την προεδρία του Ομπάμα. Η αμερικανική εκστρατεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλαπλές στρατιωτικές και πολιτικές επιπλοκές, όπως το πώς θα νικήσει το Ισλαμικό Κράτος χωρίς να φαίνεται ότι εμμέσως βοηθά τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Δημοσκόπηση των NBC/Wall Street Journal έδειξε ότι το 61% των Αμερικανών πολιτών πιστεύουν ότι η περαιτέρω στρατιωτική δράση θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Συρία
Πολεμικές επιχειρήσεις
ΗΠΑ