Έντυπη Έκδοση

Στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών δέκα αραβικές χώρες

Νέα διάσταση στην ιρακινή αλλά και τη συριακή σύγκρουση δίνει η απόφαση των ΗΠΑ να χτυπήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και στις δύο χώρες, με τις περιφερειακές και άλλες μεγάλες δυνάμεις να καλούνται να λάβουν θέση έναντι της διεθνούς συμμαχίας κατά του ΙΚ.

Δέκα αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, συμφώνησαν χθες να συνταχτούν στο πλευρό των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών. Επειτα από συνάντηση στην Τζέντα -παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι-, Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ, Ομάν Αίγυπτος, Ιράκ, Ιορδανία και Λίβανος δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια μάχη κατά του ΙΚ και της τρομοκρατίας γενικότερα, μία δέσμευση που, βάσει του σχετικού κειμένου, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε «συντονισμένη στρατιωτική εκστρατεία». Προς το παρόν αυτό που σίγουρα προβλέπεται είναι η ενεργή προσπάθεια των χωρών αυτών «να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών που διέρχονται από γειτονικές χώρες με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ, να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση του ΙΚ και άλλων βίαιων εξτρεμιστικών ομάδων, ν' απορρίψουν την ιδεολογία του μίσους των οργανώσεων αυτών και να θέσουν τέλος στην ατιμωρησία» των εξτρεμιστικών στοιχείων.

Το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα για αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ και στη Συρία προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, διαφορετικές αντιδράσεις στα διαφορετικά στρατόπεδα. Η Βαγδάτη και η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισαν το αμερικανικό σχέδιο δράσης, με την τελευταία να δράττεται μάλιστα της ευκαιρίας για να ζητήσει μεγαλύτερη υποστήριξη στη μάχη της εναντίον του Σύρου προέδρου Ασάντ. Η Δαμασκός προειδοποίησε, αντιθέτως, ότι οποιαδήποτε ενέργεια στο συριακό έδαφος χωρίς την έγκρισή της θα εκληφθεί ως «επίθεση» εναντίον της χώρας. Το καθεστώς Ασαντ πολεμά εναντίον του ΙΚ κι επιδιώκει να προσφέρει τη συνεργασία του για την εξόντωση των τζιχαντιστών με αντάλλαγμα τη διεθνή νομιμοποίηση. Η ρητή δήλωση του Ομπάμα ότι θα στηρίξει τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες και ότι ο Ασαντ δεν μπορεί να είναι εταίρος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ακυρώνει τον ελιγμό του καθεστώτος.

Κι ενώ η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά μόνο σε ανθρωπιστικές, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, η σύμμαχος του Ασαντ, Μόσχα, καταδικάζει το αμερικανικό σχέδιο λέγοντας ότι ενδεχόμενη αεροπορική επιδρομή στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τεχεράνη, που έχει ταχθεί κατ' αρχήν υπέρ της καταπολέμησης του ΙΚ, εξέφρασε χθες αμφιβολίες «για τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια» της διεθνούς συμμαχίας δεδομένων των κατηγοριών που βαρύνουν ορισμένες χώρες του Κόλπου περί χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία παραμένει μέχρι στιγμής ο ενθερμότερος υποστηρικτής της αμερικανικής στρατηγικής. Η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η Βρετανία εμφανίζεται αμήχανη μετά την περσινή καταψήφιση του σχεδίου επέμβασης στη Συρία από το Κοινοβούλιο. Ενδεικτικό της αμηχανίας αυτής η δήλωση του ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ περί αποχής από τη στρατιωτική δράση στη Συρία και η επακόλουθη διευκρίνιση της Ντάουνινγκ Στριτ ότι τίποτα δεν αποκλείεται.

(Πηγές: AFP-www.bbc.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΗΠΑ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος