Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΣΧΑΣ, ΚΙΕΒΟΥ, ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Κυρώσεις «Β», αλλά μην παγώσουμε κιόλας

Την ενεργοποίηση, από σήμερα, των πρόσθετων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εξίσου αποφασισμένη και η Ουάσιγκτον δρομολογεί τη δική της αυστηρότερη αντίδραση.

Η Μόσχα προειδοποιεί ότι θα ανταποδώσει, ενώ το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το ότι περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην ανατολική Ουκρανία.

Μέσα από μια διαδικασία παρατεταμένης αμφιθυμίας, οι «28» κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή, από σήμερα, των περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Μόσχα μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή, ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Και αξιολόγηση

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να άρει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, εάν η αξιολόγηση, την οποία κάνει ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου, δείξει πως το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία εφαρμόζεται.

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. θα κάνουν μια συνεκτική αξιολόγηση της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου και καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για την τροποποίηση, την αναστολή ή την άρση των κυρώσεων εν μέρει ή στο σύνολό τους.

Η Μόσχα διεμήνυσε από την πλευρά της ότι ετοιμάζει μέτρα ανταπόδοσης στις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Το νέο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων θα περιορίσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, των μεγαλύτερων ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft αλλά και της πετρελαϊκής θυγατρικής της Gazprom.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλεσε «μη φιλική» ενέργεια την επιβολή κυρώσεων και επιβεβαίωσε επίσημα πως θα υπάρξουν αντίποινα. Κάλεσε επίσης τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αποτρέψουν την εφαρμογή των κυρώσεων διότι είναι «αντιπαραγωγικές».

Χθες, και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προανήγγειλε ότι και η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε αυστηρότερες κυρώσεις που θα στοχεύουν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και τους τομείς της ενέργειας και των εξοπλισμών.

Αυτονομιστές

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά χθες πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι τη Αζοφική Θάλασσα, ενώ ΝΑΤΟϊκή πηγή δήλωσε στις Βρυξέλλες πως «περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται» στην ανατολική Ουκρανία.

Μόλις την προηγούμενη μέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων έχει αποχωρήσει από την Ουκρανία.

Τριμερή συνάντηση μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Βρυξελλών για το φυσικό αέριο προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις 20 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας ανακοίνωσε πως δεν έχει ενημερωθεί.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Φυσικό αέριο
Ρωσία
Ουκρανία