Έντυπη Έκδοση

Δίχασε τους Γάλλους ο Ολάντ

Το διάγγελμα Ομπάμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους επισκίασε τις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα θύματα που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το 2001, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC/Wall Street Journal το 47% των Αμερικανών πολιτών αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Δεκατρία χρόνια μετά, μέλη και φίλοι οικογενειών των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και της βομβιστικής επίθεσης στις 26 Φεβρουαρίου 1993, συγκεντρώθηκαν στο χώρο του μνημείου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο νότιο Μανχάταν. Στο πλαίσιο της ετήσιας καθιερωμένης τελετής έγινε η ανάγνωση όλων των ονομάτων των 2.983 θυμάτων (ανάμεσά τους και 36 ονόματα ελληνικής καταγωγής), κυρίως εργαζομένων στις εταιρείες που διατηρούσαν γραφεία στους Δίδυμους Πύργους, αλλά και πυροσβέστων και αστυνομικών που έσπευσαν προς βοήθεια αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω της πτώσης των κτηρίων.

Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι 1.100 οικογένειες δεν έχουν βρει κανένα λείψανο των αγαπημένων τους προσώπων που σκοτώθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί κατά τη διάρκεια της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης που δέχτηκαν ποτέ οι ΗΠΑ στο έδαφός τους. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η τελετή στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα. «Το μουσείο αυτό θα αποτελεί ένα ιερό μνημείο του παρελθόντος μας, όπως εκείνο του Γκέτισμπεργκ (σημαντικό πεδίο μάχης στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, 1-3 Ιουλίου 1863, όπου βρίσκεται το Εθνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο), το Περλ Χάρμπορ και το μνημείο του Βιετνάμ» ανέφερε σε ομιλία του ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία