Έντυπη Έκδοση

Ελληνικό γυμνάσιο στην Ιμβρο γιοκ

Παρά τις υποσχέσεις των τουρκικών Αρχών και των τοπικών παραγόντων, το ελληνικό γυμνάσιο στην Ιμβρο δεν άνοιξε, αφού δεν δόθηκε άδεια, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους ομογενείς μαθητές και τις οικογένειές τους. Ετσι πήγαν χαμένες οι προσπάθειες και οι πιέσεις της Ενωσης Ιμβρίων, του Πατριαρχείου και του ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσημη εκδοχή είναι ότι δεν δόθηκε άδεια σε κανένα ιδιωτικό σχολείο, όπως είναι τυπικά και το ελληνικό. Ετσι χθες το κανούργιο σχολείο που έχτισαν οι ομογενείς στο χωριό Αγρίδια (Τεπέκιοϊ) έμεινε ερμητικά κλειστό. Τώρα οι μαθητές που τελείωσαν το ελληνόφωνο δημοτικό που εδρεύει στους Αγίους Θεοδώρους (Ζεϊτινλί), θα πρέπει να συνεχίσουν, αν θέλουν να παραμείνουν στην Ιμβρο, σε τουρκικό σχολείο.

Υπενθυμίζεται ότι το 1964 οι τουρκικές Αρχές, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα αφελληνισμού του νησιού, έκλεισαν σε μια μέρα 6 δημοτικά και ένα γυμνάσιο και άφησαν 600 μαθητές στο δρόμο. Αυτό ανάγκασε τα περισσότερα παιδιά με τις οικογένειές τους να φύγουν για Κωνσταντινούπολη και μετά για Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως και η απαλλοτρίωση περιουσιών και η εγκατάσταση ανοιχτών φυλακών στο νησί, οδήγησε τους Ιμβρίους να το εγκαταλείψουν μαζικά και λίγα χρόνια αργότερα ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού από 6.000 έφτασε να αριθμεί λιγότερο από τρεις εκατοντάδες άτομα, και από αυτά τα περισσότερα ηλικιωμένοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Σχολεία
Παιδί
Κύριο θέμα
Λοβέρδος: Οι καθηγητές θέλουν το τέλειο