Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ ΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Συνταγή σύγχυσης

Αλλα λέει ο υπουργός, άλλα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τη νύφη πληρώνουν πάλι οι ασφαλισμένοι

Σύγχυση έχουν προκαλέσει στους εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι... πρωτοβουλίες Βορίδη για τις διαγνωστικές εξετάσεις, σύγχυση που επιτείνεται με την ασυνεννοησία υπουργείου-ΕΟΠΥΥ.

Προληπτική οδοντιατρική και στοματολογική περίθαλψη προβλέπει ο νέος κανονισμός, αλλά... Προληπτική οδοντιατρική και στοματολογική περίθαλψη προβλέπει ο νέος κανονισμός, αλλά... Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κόβει χωρίς έλεος δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για χάριν της τρόικας, ο υφιστάμενός του πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Στο προσχέδιο του νέου κανονισμού παροχών προτείνει τελείως διαφορετικές υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους προκαλώντας αμηχανία στην οδό Αριστοτέλους, στο υπουργείο Υγείας.

Και δεν είναι μόνο η διαφοροποίηση Κοντού στο θέμα του τεστ ΠΑΠ, της μαστογραφίας και του ελέγχου προστάτη (PSA), ο οποίος προτείνει να γίνονται κανονικά οι εξετάσεις (όπως έγραφε χθες η «Ε»), παρά το σάλο που έχει προκληθεί με τα κουρέματα Βορίδη.

Είναι και η διαφορετική ρότα που τραβά σε διάφορους τομείς ανεβάζοντας το... αίμα στο κεφάλι του πολιτικού του προϊσταμένου υπουργού Υγείας, που δεν βλέπει την ώρα να κουρέψει από παντού. Ενδεικτική της διαφορετικής προσέγγισης και του αλαλούμ που επικρατεί στη συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών είναι η «υπόθεση φυσικοθεραπευτές».

Από τη μία, ο Μάκης Βορίδης παρουσίασε τις δαπάνες για τις φυσικοθεραπείες στη Βουλή εμφανίζοντας αυξημένα τα ποσά για το 1ο εξάμηνο του έτους. Από την άλλη, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και ο πρόεδρος Δημήτρης Κοντός, στο νέο κανονισμό παροχών, προτείνουν να υπάρξει αύξηση της αποζημίωσης για κάθε συνεδρία φυσικοθεραπείας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης υποστήριξε στη Βουλή ότι οι φυσικοθεραπευτές για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ζητούν να πληρωθούν για υπηρεσίες που παρείχαν το ποσό των 41 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο ετήσιος προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά 62 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όμως προτείνει να υπάρξει αύξηση της αποζημίωσης για φυσικοθεραπείες, κάτι που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας.

Μ' αυτά και μ' εκείνα και παρά το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης... σφύριζε αδιάφορα χθες στη Βουλή για τις διαφορετικές προσεγγίσεις Κοντού, είναι πιθανό να επισπευσθούν οι διαδικασίες αλλαγής προσώπων σε διάφορους φορείς του τομέα της Υγείας, που επιδιώκει από την πρώτη μέρα στο υπουργείο ο Μάκης Βορίδης.

Μέχρι τότε όμως οι ασφαλισμένοι θα έχουν κουρεμένες δωρεάν εξετάσεις στη διάθεσή τους από το μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας. Κατά τα άλλα, στο νέο κανονισμό παροχών προτείνεται να υπάρξει:

* Οδοντιατρική - στοματολογική περίθαλψη. Να παρέχονται και να αποζημιώνονται υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν προληπτικές ή θεραπευτικές δράσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις.

* Επίσης προτείνεται αύξηση στην αποζημίωση των «τεχνητών» μελών κάτω άκρων.

* Προτείνεται αύξηση στην αποζημίωση των τεχνητών οφθαλμών ειδικής κατασκευής, ακουστικών βαρηκοΐας και του αναπηρικού αμαξιδίου ελαφρού τύπου.

* Απόδοση δαπάνης για συντήρηση εξαρτημάτων (service) για την ασφαλή λειτουργία των αναπνευστήρων όγκου/πίεσης.

* Προτείνεται ξεχωριστή τιμή για αγορά γυαλιών (κρύσταλλα και σκελετός).

* Εντάσσονται στα αποζημιωμένα είδη 2 συσκευές για έγχυση γ' σφαιρίνης και χρόνου προθρομβίνης καθώς και βαλβίδα ομιλίας.

* Αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων, στις δημόσιες δομές.

Οπως σημειώνεται, οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα υψηλού κόστους, που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
ΕΟΠΥΥ
Υγεία
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης