Έντυπη Έκδοση

ΦΡΕΝΟ -ΕΣΤΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ - ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

Ποτέ την Κυριακή από το ΣτΕ

«Παράθυρο» για τουριστικές περιοχές, αλλά με προϋποθέσεις

Επίκληση στο δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου αλλά και στην ανεπανόρθωτη βλάβη που θα υποστούν οι καταστηματάρχες, οι έμποροι κ.λπ. από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έκανε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να βάλει φρένο -έστω και προσωρινά- στο κυβερνητικό μέτρο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι ανώτατοι δικαστές ανέστειλαν την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, πιλοτικά για ένα χρόνο, μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα με την εκδίκαση της κύριας προσφυγής το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Νοεμβρίου. Κατέληξαν στην κρίση αυτή συνεκτιμώντας και την οικονομική κρίση.

Είναι ενδεικτική για την προχειρότητα με την οποία θεσπίστηκε το μέτρο η επισήμανση των δικαστών ότι η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες βάσει των οποίων μπορεί να θεμελιωθεί η προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από την απόφαση της απόφασης.

Αντίθετα, οι καταστηματάρχες αποδείχθηκαν πιο μελετημένοι... και έπεισαν το δικαστήριο ότι η οικονομική βλάβη που θα υποστούν θα είναι ανεπανόρθωτη ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη. Προσκόμισαν συγκεκριμένα στοιχεία και μελέτες ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα οποία μάλιστα δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει και να αποκρούσει η διοίκηση. Πρόκειται για στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν την απασχόληση τις Κυριακές, στατιστικά δεδομένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την απασχόληση των εργαζομένων, την πορεία της κερδοφορίας κατά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (υπ' αριθμ.307/2014) που ελήφθη υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου και με εισηγήτρια την Μαρία Καραμανώφ αναφέρεται ότι οι έμποροι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.λπ. θα υποστούν και δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη που αφορά «στο δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και της απολαύσεώς τους από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση θρησκευτικής λατρείας».

Ετσι, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός που προέβαλε η διοίκηση ότι δεν πρέπει να δοθεί αναστολή για λόγους δημόσιου συμφέροντος, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Να σημειωθεί ότι οι δικαστές απέρριψαν και την επιχειρηματολογία των εμπόρων ότι με την επίμαχη απόφαση παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις και ευρωπαϊκοί κανόνες που καθιερώνουν την Κυριακή ως ημέρα αργίας.

Πάντως, το δικαστήριο αφήνει ανοιχτό ένα μικρό «παράθυρο» για τη λειτουργία σε τουριστικές περιοχές καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. τις Κυριακές, ύστερα από απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Οι προϋποθέσεις που θέτει είναι να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μη βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Καταστήματα/Ωράριο
Εργασιακά θέματα
ΓΣΕΒΕΕ