Έντυπη Έκδοση

Βιβλίο για Καβάφη

Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γαβριηλίδης (οδός Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι) το βιβλίο της Αννας Φιλίνη «Δράματα Εξουσίας μέσα σε ιστορικά ποιήματα του Καβάφη». Ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Φιλίνη με 24 πίνακες εμπνευσμένους από τα αντίστοιχα ποιήματα.

Το βιβλίο προλογίζει ο Αλέξης Ζήρας. Στις σελίδες του περιλαμβάνονται 24 από τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη που σχετίζονται με την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή και μαζί οι 24 πίνακες με σχέδια που αναπαριστούν με σύγχρονα ρούχα τις μορφές των ιστορικών προσώπων. Στην αναλυτική εισαγωγή η Φιλίνη εξηγεί τη σχέση των ποιημάτων με τις εικόνες, όπου κέντρο τους είναι τα ανθρώπινα δράματα και πλαίσιο έχουν αρχιτεκτονικά στοιχεία. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται σημειώσεις μελετητών του Καβάφη.

Το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας συνδέει μεταξύ τους σαν κόκκινο νήμα τα ποιήματα και την εικαστική ερμηνεία τους, μαζί όμως τίθενται τα σοβαρά θέματα του ανθρώπινου βίου, ο έρωτας κι ο θάνατος, η ελευθερία και η τέχνη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Περιοδικά/Εκδόσεις
Παρουσίαση βιβλίου
Βιβλίο
Εκδόσεις-Εκτυπώσεις