Έντυπη Έκδοση

Πάλι ακέφαλη η ΝΕΡΙΤ

Ο Ροδόλφος Μορώνης το είχε γράψει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος προγράμματος της ΝΕΡΙΤ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν διακηρύττεις ότι θέλεις να φτιάξεις κάτι ανεξάρτητο, αντικειμενικό και ποιοτικό αλλά δεν το εννοείς, μην το αναθέτεις σε κάποιον που το εννοεί...».

Αντώνης Μακρυδημήτρης ... Αντώνης Μακρυδημήτρης ...  Ενας προάγγελος της παραίτησής του, που ήρθε χθες μαζί με την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Αντώνη Μακρυδημήτρη. Λίγους μήνες μετά την αποπομπή του προηγούμενου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Προκοπάκη και μία μόλις ημέρα πριν κλείσει ο κατάλογος με τις υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ.

Οπως γράψαμε πρώτοι και αποκλειστικά χθες το απόγευμα στο enet.gr, ο Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο Ροδόλφος Μορώνης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Μέσα δεν ήμασταν για να σας πούμε ακριβείς διαλόγους, αλλά η γενική σκέψη πίσω από την παραίτηση Μορώνη ήταν πως δεν μπορεί να στηθεί και να λειτουργήσει ανεξάρτητος και ποιοτικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Δημοσίου με τις συγκεκριμένες νοοτροπίες που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό.

..και Ροδόλφος Μορώνης εγκατέλειψαν το καράβι ..και Ροδόλφος Μορώνης εγκατέλειψαν το καράβι Ποιες νοοτροπίες είναι αυτές; Ας πούμε η έντονη επιθυμία της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη να έχει αποφασιστικό λόγο σε όλα όσα συμβαίνουν στην Αγία Παρασκευή. Αναμενόμενο είναι, αν σκεφτεί κανείς και την περίφημη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίζει το παντοδύναμο Εποπτικό Συμβούλιο δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Υποτίθεται ότι κάτι τέτοιες καταστάσεις προσπάθησε να προλάβει ο επικεφαλής του Εποπτικού Θόδωρος Φορτσάκης, προκηρύσσοντας νέο Διοικητικό Συμβούλιο πριν οριστεί το Εποπτικό. Αλλά μερικές φορές όσο προνοητικός και να είσαι, δεν βγαίνουν τα κουκιά...

Σε εξέλιξη οι προσλήψεις

Μην ξεχνάμε ότι είναι σε εξέλιξη και αυτή η ιστορία με την πρόσληψη 132 δημοσιογράφων με σύμβαση αορίστου χρόνου, που απασχολεί την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου. Ενα στόρι που συνοδεύεται από τις ανάλογες καταγγελίες και από την απίστευτη μπουρδούκλα του 20% με τα «αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα». Σας το είχαμε γράψει και προ ημερών, ότι στη συνέντευξη του Αντώνη Μακρυδημήτρη στο «Βήμα» ο πρόεδρος, σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε το εξής: «Η ρήτρα του 20%, αν τη διαβάσετε σωστά, θέλει κατά βάση ανθρώπους με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα». Και πιο κάτω προσθέτει: «Κρίναμε ότι στο 20% μπορούν να συμπεριληφθούν και δημοσιογράφοι που δεν έχουν πολλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αλλά έχουν μεγάλη πείρα».

Αν θυμάστε καλά, στις τελευταίες απαντήσεις που έστελνε η ΝΕΡΙΤ σε όσους είχαν κάνει ένσταση για τις κρίσεις των 59 δημοσιογραφικών θέσεων έγραφε μεταξύ άλλων:

«Σύμφωνα με την προκήρυξη "έως το 20% των 132 θέσεων (26 θέσεις) μπορεί να καλυφθούν από άτομα με αυξημένα τυπικά ή/και ουσιαστικά προσόντα, ακόμη και με ελάχιστη διετή εμπειρία τεκμηριωμένη μέσω ασφαλιστικού οργανισμού (όχι απαραίτητα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)" (περίπτωση (δ) του κεφαλαίου Β της Προκήρυξης). Προκύπτει σαφώς από την ανωτέρω διατύπωση ότι, προκειμένου ο υποψήφιος να ενταχθεί στην κατηγορία του 20% πρέπει να διαθέτει αυξημένα τυπικά ή/και ουσιαστικά προσόντα τέτοια που να δικαιολογούν την επιλογή του μεταξύ άλλων συνυποψηφίων του, λαμβανομένων βεβαίως υπ' όψιν και των συγκεκριμένων αναγκών της εταιρείας για τη στελέχωση των 59 θέσεων δημοσιογράφων (π.χ. παρουσίαση εκπομπών)».

Αρα τι ισχύει; Το «τυπικά και ουσιαστικά προσόντα» που είπε ο κύριος πρόεδρος (και το λέει και η ανακοίνωση στη Διαύγεια...) ή το «τυπικά ή/και ουσιαστικά προσόντα» που έγραφε η απάντηση στις ενστάσεις;

Αναρωτόμενοι για τη συνέχεια της ανακατωσούρας, δεν μπορούμε επίσης παρά να απορήσουμε και για το ποιος θα λάβει τη σκυτάλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Υπάρχει πάντοτε μια μικρή, ελάχιστη πιθανότητα ανάκλησης των παραιτήσεων (όλες οι παραιτήσεις μπορούν να ανακληθούν...), αλλά για να προκύψει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ικανοποιηθεί η απαίτηση για ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και ποιότητα. Γίνεται; Αυτό, προφανώς, μόνο στο Μαξίμου το ξέρουν.

ΥΓ: Για να μην ξεχνιόμαστε, ο Γκίκας Μάναλης είχε το ελάχιστο ρεκόρ παραμονής στην ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου, καθώς πρόλαβε να κάτσει από τις 20 Μαρτίου του 2013 ώς την αποφράδα 11η Ιουνίου του περυσινού έτους οπότε και έκλεισε η ΕΡΤ. Ακολούθησαν ο Γιώργος Προκοπάκης, ως πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ πλέον, από τις 3 Οκτωβρίου του 2013 ώς τις 5 Μαΐου του 2014 και ο Αντώνης Μακρυδημήτρης από τις 6 Μαΐου ώς τις 11 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
TV & Media
Νεα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ)