Έντυπη Έκδοση

ΤΕΕ: Να εξαιρεθούν του ΕΝΦΙΑ σεισμόπληκτοι και πυρόπληκτοι

Να εξαιρεθούν οι σεισμόπληκτοι και πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες ακινήτων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ ζητεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας από την κυβέρνηση, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές από τους νομούς της ευρύτερης περιοχής να πάρουν νομοθετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή.

Με επιστολή του, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος ΤΕΕ, Θανάσης Γιανναδάκης, τονίζει ότι από την προωθούμενη τροπολογία της κυβέρνησης προκύπτει ότι «δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ ούτε στην περίπτωση που οι ιδιοκτησίες τους έχουν κριθεί κατεδαφιστέες είτε είναι σε διαδικασία ανακατασκευής ή σοβαρών επισκευών οπότε οι ιδιοκτησίες τους ενώ, ενδεχομένως, φαίνονται ότι ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα εν τούτοις οι ίδιοι δεν κάνουν χρήση της κατοικίας τους για λόγους προφανείς».

Ο κ. Γιανναδάκης στην επιστολή του σημειώνει ότι: «Οπως γνωρίζετε, στις 10.9.2014 κατετέθη εκπρόθεσμη τροπολογία σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες σεισμοπλήκτων κτηρίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας, Φθιώτιδας και Φωκίδος. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά και παρότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας έχει, πολλάκις, παρέμβει για το εν λόγω θέμα όσον αφορά στην εξαίρεση υποχρέωσης καταβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών των πολιτών με σεισμόπληκτες ή πυρόπληκτες ιδιοκτησίες, οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό. Ως φαίνεται, από την αρχική απάντηση της κυβέρνησης (στις 11.1.2012) η μη εξαίρεση των εν λόγω πολιτών έγινε με την αιτιολογία ότι προστατεύονται από άλλες νομοθετικές διατάξεις αλλά και ότι τυχόν εξαίρεσή τους θα δημιουργήσει σοβαρή υστέρηση των κρατικών εσόδων. Από την τωρινή τροπολογία φαίνεται ότι καλώς δεν ισχύει το ίδιο για άλλες Περιφερειακές Ενότητες αλλά για άλλη μια φορά οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας κρίνονται ως δεύτερης κατηγορίας». Ο ίδιος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι: «Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία ζητούμε την παρέμβασή σας, ώστε στην κατατεθείσα τροπολογία να συμπεριληφθούν και οι πολίτες που εμπίπτουν στις αναφερθείσες κατηγορίες. (σεισμόπληκτοι και πυρόπληκτοι). Είναι ζήτημα στοιχειώδους ισονομίας και λογικής, πέραν από οποιαδήποτε κριτική μπορεί να γίνει στη φύση και λογική αυτού του τύπου της φορολόγησης των ακινήτων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΕΕ
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες