Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΙΣΤΟΡΙΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΚΕ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΦΟΝΟΥ

Γλιτώνει τα ισόβια...

Απαλλαγμένος από τη βαρύτατη κατηγορία τού εκ προθέσεως και προμελέτης φόνου, ο Οσκαρ Πιστόριους κλαίει με δάκρυα ανακούφισης, ανάμικτης με την αγωνία. Στη χειρότερη περίπτωση, θα φυλακιστεί στα σίδερα για τα επόμενα 15 χρόνια, ως ένοχος ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Ωστόσο, ο διάσημος παραολυμπιονίκης ελπίζει να γλιτώσει με αναστολή. «Εάν ξανασκοτώσεις τη φιλενάδα σου, θα σε κλείσουμε μέσα...».

Η επίσημη ετυμηγορία θα ανακοινωθεί σήμερα, μαζί με την ποινή. Ωστόσο, η δικαστής απέκλεισε από έδρας την ισόβια κάθειρξη, αναγνώρισε αμφιβολίες για το σκόπιμο της πράξης και κατηγόρησε ευθέως τους μάρτυρες για ανακρίβειες και εικασίες.

Η εντιμοτάτη Θοκοζίλε Μασίπα, μαύρη από το Σοβέτο, τόνισε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε πρόθεση ή προμελέτη και δεν αναγνώρισε «γκρίζες ζώνες». Συνοψίζοντας τα συμπεράσματά της, μίλησε ευθέως για «αμέλεια». Η νομοθεσία της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας προβλέπει μάξιμουμ ποινή 15 ετών για φόνο εξ αμελείας.

Οσο η δικαστής μιλούσε, ο Πιστόριους έκλαιγε ασταμάτητα. Καθόταν πάνω σε έναν μπόγο από λευκές πετσέτες και είχε δίπλα του έναν κουβά, για να κάνει εμετό. Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο 28άχρονος άνδρας υποστηρίζει ότι πυροβόλησε 4 φορές τη μνηστή του μέσα από την κλειδωμένη πόρτα μιας τουαλέτας, επειδή την πέρασε για διαρρήκτη. Η άμοιρη Ρέεβα Στέενκαμπ άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο μπάνιο. Ξημέρωνε η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013. «Φόνος εξ αμελείας», αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη της Πρετόρια.

«Ο κατηγορούμενος ενήργησε πολύ βιαστικά και χρησιμοποίησε υπερβολική βία», τόνισε η κυρία Μασίπα. Πρόσθεσε, όμως, ότι «η Εισαγγελία απέτυχε να αποδείξει σαφή πρόθεση για φόνο, πόσω μάλλον προμελέτη». Μελετώντας τα τηλεφωνικά αρχεία και την αναφορά της Αστυνομίας, η δικαστής απέρριψε πολλές μαρτυρίες γειτόνων ως ελλιπείς ή κατασκευασμένες ή απλώς επηρεασμένες από τα ρεπορτάζ των ημερών και τη συναισθηματική φόρτιση. «Μας είπαν ότι άκουσαν τις στριγκλιές της νεκρής, αλλά αυτό είναι αδύνατο, αφού ο θάνατός της ήταν σχεδόν ακαριαίος», εξήγησε: «Οι οιμωγές μάλλον προέρχονταν από τον κατηγορούμενο που είχε μόλις συνειδητοποιήσει την πράξη του».

Η Εισαγγελία αποκάλυψε γραπτά μηνύματα που αποδείκνυαν σχέσεις οργής και συχνούς καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά το δικαστήριο τα θεώρησε απλές ενδείξεις. «Δεν σημαίνουν τίποτε αυτά τα sms», είπε η πρόεδρος. «Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να τσακώνεται ένα ανδρόγυνο».

Ασάφειες

Η 66άχρονη Μασίπα χαρακτήρισε τον Πιστόριους «πολύ κακό μάρτυρα», επεσήμανε τις ασάφειες στην απολογία του, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι αυτές δεν σημαίνουν αδιαμφισβήτητη ενοχή. «Το βέβαιο είναι ότι κρατούσε στα χέρια του ένα όπλο γεμάτο σφαίρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκόπευε να πυροβολήσει». Οχι όμως εκ προμελέτης ούτε με πρόθεση για φόνο.

Οι αναλυτές που μελέτησαν την ομιλία της δικαστού πιστεύουν ότι ο Πιστόριους θα καταδικαστεί σήμερα σε φυλάκιση 10-15 ετών. Η Εισαγγελία διατηρεί το δικαίωμα της έφεσης, για να ζητήσει μεγαλύτερη ποινή και διαφορετική ετυμηγορία. Πιστεύεται, όμως, ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση μόνο σε περίπτωση αθώωσης του φονιά. Η πολύκροτη δίκη του Πιστόριους κράτησε 6 μήνες. Η ίδια νομικός καταδίκασε πέρυσι ένα σεσημασμένο βιαστή σε 252 χρόνια κάθειρξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Νοτια Αφρική
Δικαιοσύνη