Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Χαρδούβελης ενημερώνει το άτυπο Eurogroup

Τελευταία ενημέρωση:

Η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου και το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις εκποιήσεις ακινήτων θα συζητηθούν στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Μιλάνο. Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων από το μνημόνιο και τις εκκρεμότητες εν όψει της έναρξης της νέας αξιολόγησης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να θέσει και το θέμα της μορφής που θα έχει η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. από την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν θα εξαρτηθεί μόνο η χορήγηση της τελευταίας δόσης του προγράμματος του EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και η δόση 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά θα αποκρυσταλλωθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την  προσεχή διετία.
 
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνέχιση, ή όχι, ύπαρξης της τρόικας, όταν θα ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση σχολίασε ότι πρόκειται για απόφαση των ευρωπαίων εταίρων ενώ ερωτηθείς εάν στα σχέδια περιλαμβάνεται το κούρεμα του χρέους επανέλαβε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, για να δοθεί οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση χρειαστεί, ώστε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με τον όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
 
Πάντως η ευρωζώνη φαίνεται να επιθυμεί να παραμείνει ενεργή στην επιτήρηση της Ελλάδας, μέσω τρόικας. Το βράδυ της Πέμπτης ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν η λήξη του Μνημονίου και ζητήματα αναφορικά με την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα προγράμματα άντλησης ρευστότητας της ΕΚΤ.
Νέο δάνειο

Θετικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στην εφαρμογή ενός τρίτου Προγράμματος για την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνονται οι τράπεζες.

Το συγκεκριμένο θέμα έθεσε ο κ. Ντράγκι κατά τη συνάντησή του, χθες το βράδυ στο Μιλάνο, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, χωρίς, πάντως, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, να είναι πιεστικός, όπως κατά την προηγούμενη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, ο κ. Χαρδούβελης μετέφερε στον πρόεδρο της ΕΚΤ την αντίθεση της κυβέρνησης για την εφαρμογή και νέου Προγράμματος.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η άποψη της ΕΚΤ είναι πως με ένα νέο Πρόγραμμα, θα μπορεί η ΕΚΤ να δέχεται τα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες. Αυτήν τη στιγμή, η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ στην ελληνική αγορά μέσω των ομολόγων ανέρχεται σε 44,6 δισ. ευρώ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν, εξάλλου, ότι πριν την έναρξη του άτυπου Eurogroup στο Μιλάνο, υπήρξε συνάντηση των 11 υπουργών Οικονομικών, με αντικείμενο τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, είναι ότι η φορολογία στα παράγωγα προϊόντα επί των κρατικών ομολόγων δημιουργεί προβλήματα, διότι επηρεάζει τη ρευστότητα, ενώ, επίσης, πρέπει να διαχωριστούν οι αντισταθμιστές από τους κερδοσκόπους.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Eurogroup
Μνημόνιο
ΔΝΤ
Τρόικα