Ηλεκτρονική Έκδοση

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο Πιστόριους

«Απογοητευμένη» δήλωσε σήμερα η εισαγγελική αρχή

Τελευταία ενημέρωση:

Ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών αντιμετωπίζει ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ. Η δικαστής αποφάνθηκε ότι ο νοτιοαφρικανός αθλητής έδρασε «με αμέλεια» όταν πυροβόλησε στο μπάνιο του σπιτιού του πιστεύοντας «ότι υπήρχε εισβολέας». Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη ότι σκόπευε να δολοφονήσει τη σύντροφό του.

Ο Όσκαρ Πιστόριους (φωτογραφία: Reuters) Ο Όσκαρ Πιστόριους (φωτογραφία: Reuters)

Η δικαστής απάλλαξε τον παραολυμπιονίκη από την κατηγορία που αφορούσε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο 26χρονος φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα από την ανοικτή οροφή αυτοκινήτου εν κινήσει. Ανακοίνωσε όμως την ενοχή του για το περιστατικό με τον πυροβολισμό σε εστιατόριο κρίνοντας ότι ο αθλητής παραβίασε τον νόμο.
 
Χθες, η δικαστής ξεκινώντας την ανάγνωση της ετυμηγορίας, απάλλαξε τον Πιστόριους από την κατηγορία του φόνου με ενδεχόμενο δόλο, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα, δηλαδή την σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε μέσα στο σπίτι του στις 14 Φεβρουαρίου 2013.  H ποινή του Πιστόριους αναμένεται να ανακοινωθεί σε επόμενη φάση και έως τότε δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Νομικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι θα του επιβληθεί ποινή 7- 10 ετών.
 
Απογοήτευση
"Απογοητευμένη" δήλωσε σήμερα η εισαγγελική αρχή στη Νότια Αφρική από την ετυμηγορία στη δίκη του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και όχι για τον φόνο εκ προμελέτης της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο 27χρονος αθλητής, ο οποίος είναι ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια του, πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του στις 14 Φεβρουαρίου 2013 μέσα στο σπίτι του, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ευρισκόμενος σε άμυνα γιατί την πέρασε για διαρρήκτη.

Η δικαστής Θοκοζίλα Μασίπα τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, κατηγορία που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης το ανώτερο 15 χρόνια.

Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αν θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Παράλληλα, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την ετυμηγορία.

"Ύστερα από τη σημερινή ετυμηγορία, συμπάσχουμε με όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν από αυτή τη φοβερή τραγωδία, ειδικά την οικογένεια και τους φίλους της Ρίβα Στέενκαμπ που δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο συμβάν. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, η IPC τόνιζε τη σημασία της διάκρισης ανάμεσα στη συμβολή του Όσκαρ στο Παραολυμπιακό Κίνημα και στην ιδιωτική του ζωή. Ως αθλητικός οργανισμός, δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσουμε την κατάληξη μίας δικαστικής υπόθεσης που δεν συνδέεται με τον αθλητισμό", αναφέρει η IPC σε ανακοίνωσή της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νοτια Αφρική
Για το ίδιο θέμα
Ελεύθερος ο Πιστόριους!