Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιταλία: Νέο ρεκόρ χρέους 2,17 τρισ. ευρώ

Η Τράπεζα της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι το δημόσιο χρέος της χώρας τον Ιούλιο έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 2,168 τρισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, αποπληθωρισμό κατέγραψε το ιταλικό εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (ISTAT) τον Αύγουστο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε κάμψη κατά -0,1%, σύμφωνα με τα οριστικά δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Αποπληθωρισμός καταγράφεται, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σε δεκαπέντε μεγάλες πόλεις — σε αυτές περιλαμβάνονται η Ρώμη, η Μπολόνια και η Γένοβα (-0,2%) το Μπάρι, η Φλωρεντία και το Μιλάνο (-0,3%) το Τορίνο (-0,5%) και η Βενετία (-0,8%). Σχολιαστές σημειώνουν ότι ο κατάλογος των αστικών κέντρων όπου καταγράφεται αποπληθωρισμός συμπεριλαμβάνει και πόλεις των εύπορων βόρειων περιφερειών της χώρας, όπως η Βενετία, το Μιλάνο και το Τορίνο.

Εξάλλου η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου συρρικνώθηκε κατά 0,8%. Σε ετήσια βάση η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο ήταν 1,8%.

Η Ιταλία προτείνει για παράδειγμα να μην λαμβάνονται υπόψιν οι επενδύσεις στην παιδεία και στις υποδομές. Η Γερμανία αντίθετα, όπως ξεκαθάρισε η καγκελάριος Μέρκελ την περασμένη Τετάρτη, τάσσεται υπέρ της διατήρησης μια αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ιταλία θα χρειαστεί μεγάλη δύναμη πειθούς ώστε να καταφέρει να πείσει τους εταίρους της για μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Και η Ιταλία έχει κάθε λόγο. Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με το όλο πολιτικό σύστημα και για αυτό άλλωστε εξέλεξαν τον 39χρονο Ματέο Ρέντσι. Βρίσκεται εδώ και μισό χρόνο στην εξουσία και έχει αναγγείλει μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της παιδείας και της δημόσιας διοίκησης. Η ανεργία αυτή τη στιγμή κυμαίνεται πάνω από 12% και οι επιχειρήσεις παραπονούνται για την υπέρμετρη φορολογία. Ο καθηγητής οικονομικών σπουδών Τίτο Μπέρι στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου παρακολουθεί την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και της αντιδράσεις της ΕΕ και επισημαίνει μιλώντας στην Deutsche Welle:

«Χωρίς αμφιβολία η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή ο ασθενής της Ευρώπης. Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν πρόκειται για μια πτώση που θα έχει διάρκεια ή αν πρόκειται για μια περίοδο ύφεσης που θα διαρκέσει λίγο».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν στο Μιλάνο με κύριο θέμα τις διεξόδους από την ύφεση. Η Ιταλία τάσσεται υπέρ ενός διαφορετκού υπολογισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή το πραγματικό εισόδημα του μέσου Ιταλού πολίτη αντιστοιχεί σε αυτό του 1989. Θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει ο Ιταλός πρωθυπουργός τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και την παιδεία είναι σωστές, ωστόσο πολύ ευρείες και χωρίς να τίθεται ένα σαφές όριο. Ο Ματέο Ρέντσι, ως προεδρεύον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2014, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το διάστημα αυτό με στόχο τη χαλάρωση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο καθηγητής Τίτο Μπέρι θεωρεί σωστή αυτή τη θέση:

«Θα πρέπει κάποτε να γίνει σαφές στη Γερμανία, ότι το να υποφέρουν οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης κάποτε θα έχει αντίκτυπο και στην ίδια τη Γερμανία. Για το λόγο αυτό τα προβλήματα της Ιταλίας είναι προβλήματα όλης της ευρωζώνης. Πρέπει να υπάρξουν δρόμοι που θα επιτρέψουν μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Το διαπιστώνει αυτό κανείς όταν βλέπει τις τεράστιες διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο και στο δημόσιο χρέος».

Το συνολικό χρέος της Ιταλίας αντιστοιχεί στο 132% του ΑΕΠ. Ωστόσο η χώρα καταφέρνει ακόμα να δανείζεται χρήματα με σχετικά χαμηλά επιτόκια. Ο Ματέο Ρέντσι έχει εξαγγείλει μεταρρυθμίσεων 1.000 ημερών εάν θα καταφέρει να το υλοποιήσει ο Ιταλός καθηγητής Τίτο Μπέρι δεν μπορεί να το προβλέψει.

με πληροφορίες ΑΠΕ, Deutsche Welle


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Ιταλία