Ηλεκτρονική Έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά όλα τα άλλα

Το μήνυμα ότι από την επικείμενη αξιολόγηση, στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα κριθούν όλα τα άλλα θέματα και θα ξεκινήσει η όποια συζήτηση για όσα συνδέονται με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, έστειλε, από το Μιλάνο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την άτυπη συνεδρίαση, στην ελληνική κυβέρνηση, που σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει το τέλος του μνημονίου.

Ο ίδιος, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, επιβεβαίωσε την έλευση της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη του μήνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι “το έδαφος προετοιμάστηκε στο Παρίσι, όπου διεξήχθησαν χρήσιμες συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων της τρόικας”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική –όπως την περιέγραψε- συζήτηση στο Eurogroup, σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, καθώς, όπως είπε, επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν και υπογραμμίστηκε ότι η ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων παραμένει μεγάλη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε στους ομολόγους του ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόνισε, επίσης, ότι η βιωσιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή του κόσμου.

Ο Γκ. Χαρδούβελης εξήγησε στη συνέχεια ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

Σχολιάζοντας το μηνιαίο απολογισμό της ΕΚΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προβλέπει ένα σχετικά σημαντικό δημοσιονομικό κενό για την Ελλάδα το 2015 και 2016, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν το θεωρεί σημαντικό και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Όπως, δε, σημείωσε, το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα στην Αθήνα.

Όσο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου και προέβλεψε ότι θα περατωθούν είτε στο τέλος του έτους είτε στις αρχές του επόμενου έτους.

Τέλος εκτίμησε ότι η τρόικα θα φτάσει στην Αθήνα περί τις 25 Σεπτεμβρίου και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ικανοποιήσει το 55% των συμφωνηθέντων, κάτι το οποίο ισχυριζόταν η κυβέρνηση και μετά τις επαφές στο Παρίσι.

Πάντως η ευρωζώνη φαίνεται να επιθυμεί να παραμείνει ενεργή στην επιτήρηση της Ελλάδας, μέσω τρόικας. Το βράδυ της Πέμπτης ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν η λήξη του Μνημονίου και ζητήματα αναφορικά με την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα προγράμματα άντλησης ρευστότητας της ΕΚΤ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: Ο Χαρδούβελης ενημερώνει το άτυπο Eurogroup

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Eurogroup
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών