Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέες ρωσικές προειδοποιήσεις στην Ουκρανία για τη σύνδεση με την ΕΕ

Η Ρωσία θα επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα αρχής γενομένης από 1ης Νοεμβρίου εάν το Κίεβο θέσει σε ισχύ την εμπορική συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ουκρανία αναμένεται να επικυρώσει την εμπορική συμφωνία με τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η Ρωσία φοβάται ότι η συμφωνία αυτή θα ζημιώσει την οικονομία της. «Εάν οι εταίροι μας δεν μας ακούν, (και) θεωρούν ότι τα επιχειρήματά μας δεν είναι πειστικά, τότε θα λάβουμε ισότιμα προστατευτικά μέτρα» είπε ο Ρώσος υπουργός από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει ότι η συμφωνία μεταξύ Κίεβου και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου μετά την ταυτόχρονη επικύρωσή της την Τρίτη από το ουκρανικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το ιστορικό γεγονός θα λάβει χώρα την Τρίτη. Για πρώτη φορά η συμφωνία θα επικυρωθεί ταυτόχρονα» στο Κίεβο και το Στρασβούργο και «θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου» υπογράμμισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου στο Κίεβο με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου σύνδεσης θα διεξαχθεί την 17η Νοεμβρίου» προσέθεσε ο ίδιος.

Τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως η ρωσική οικονομία μπορεί να υποστεί ζημίες ύψους 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθάνουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Κιέβου-ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση