Ηλεκτρονική Έκδοση

Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Ρόντος για τη ΜΚΟ με τις νάρκες

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματική εγγύησης 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου, ο Αλέξανδρος Ρόντος, άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην στενός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για χρηματοδοτήσεις προς τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Η εμπλοκή του κ. Ρόντου στην υπόθεση της εν λόγω ΜΚΟ -η οποία φέρεται να εισέπραξε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ ως το 2004 για έργο αποναρκοθετήσεων στο εξωτερικό που της καταλογίζεται ότι δεν προσέφερε- αφορά την ιδιότητα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, επί θητείας Γιώργου Παπανδρέου, που είχε υπό την εποπτεία του ΜΚΟ.

Ο κ. Ρόντος κλήθηκε να λογοδοτήσει στη δικαστική λειτουργό για κατηγορίες που αφορούν απιστία στην υπηρεσία, ψευδείς βεβαιώσεις κ.ά. σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις που φέρεται να δόθηκαν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, ο κ. Ρόντος, ως υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα από 10/7/2002 έως 24/1/2003, υπέγραψε δικαιολογητικά για την εκταμίευση ποσού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και τον Λίβανο χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του.

Ο κ. Ρόντος αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του φέρεται να υποστήριξε ότι ο ρόλος του ως γενικού διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Επίσης φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες, που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του.

Για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες σε συνολικά οκτώ πρόσωπα, υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιώτες, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο πρόεδρος της ΜΚΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: 

Κάν' το όπως ο Αλεξ Ρόντος...

Οι υπόγειες διαδρομές του «κολλητού» Αλεξ Ρόντος

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ακτιβισμός και ΜΚΟ